Μέχρι να πετύχουμε το στόχο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Την ερχόμενη Κυριακή είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μια ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες και κοινωνικές τάξεις και επηρεάζει γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Δυστυχώς οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί, αφού χρόνο με το χρόνο παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά βίας.

Οι αριθμοί μπορεί να σοκάρουν την ίδια όμως στιγμή κρύβουν ένα μέρος μόνο της πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, ενώ ταυτόχρονα το 80% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Σημειώνεται ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν την ηλικία των 18 ετών. Παράλληλα σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από το 70% των γυναικών του πλανήτη έχει βιώσει κάποια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωή του, ενώ η βία που ασκείται σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, από τον άντρα ή τον σύντροφό τους, έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου.

Στη χώρα μας εκτιμάται πως 1 στις 5 γυναίκες θα υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης στη ζωή της. Η ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο δεν είναι μόνο από τα λιγότερο καταγγελλόμενα εγκλήματα, αλλά την ίδια ώρα και τα ποσοστά των υποθέσεων που καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Σε σχέση με την εκδίκαση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων βίας δεν καταγγέλλεται, κι αν καταγγελθεί η υπόθεση δεν προχωρά σε ποινική έρευνα.

Ή αν προχωρήσει δεν ολοκληρώνεται, ή κι αν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν οδηγεί σε καταδίκη. Ή κι αν υπάρξει καταδίκη, δεν επιβάλλονται οι αρμόζουσες ποινές και τα κατάλληλα μέτρα. Oι λόγοι που οδηγούν τα θύματα να εγκαταλείπουν στη μέση είναι πολλοί. Φόβος, ντροπή, μακροχρόνιες διαδικασίες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, έλλειψη εξειδικευμένης στήριξης. Το συχνό φαινόμενο ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που τα περιστατικά σεξουαλικής βίας καταγγελθούν αρχικά, τα θύματα αποφασίζουν να αποσύρουν την καταγγελία τους στην πορεία της ποινικής διαδικασίας θα πρέπει να προβληματίσει έντονα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χθες ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) ανακοίνωσε τις δράσεις του που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy