Μέχρι το Εστία 2 θα σαρώσουν οι εκποιήσεις

59

Η δέσμευση του Χάρη Γεωργιάδη για ενδεχόμενη στήριξη όσων θα μείνουν εκτός του «Εστία» λόγω χαμηλών εισοδημάτων είναι άνευ περιεχομένου. Κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν δανειολήπτες με το πιο πάνω χαρακτηριστικό, αφού θα οδηγηθούν στις εκποιήσεις. Ο Χάρης Γεωργιάδης -μετά από πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης- δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων για το «Εστία» θα εξεταστεί το ενδεχόμενο στήριξης όσων θα μείνουν εκτός, επειδή θα κριθούν μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Ωστόσο η αξιολόγηση των αιτήσεων για το «Εστία» θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή μετά από έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με το μήνα αυξάνονται οι εκποιήσεις.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο έφτασαν στα 82 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Επίσης, όσο παρατείνεται η κατάσταση το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθενται οι τόκοι και τα πανωτόκια με αποτέλεσμα να φουσκώνουν ακόμη περισσότερα τα δάνεια. Το Εστία 2 -ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί- θα έπρεπε να τρέχει παράλληλα με το Σχέδιο Εστία. Δηλαδή όσες αιτήσεις απορρίπτονται λόγω χαμηλών εισοδημάτων, να παραπέμπονται απευθείας σε ένα άλλο σχέδιο, ώστε να αποφευχθούν οι εκποιήσεις και να συγκρατηθεί τουλάχιστον το κύμα των άστεγων, το οποίο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το Σχέδιο Εστία εξαγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια μετά. Εάν το Εστία 2 κινηθεί με την ίδια ταχύτητα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι άνευ ουσίας. Δεν θα απομείνει κανείς, αφού οι εκποιήσεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρνητική για την προώθηση σχεδίου για στήριξη όσων ανταποκρίνονται με δυσκολία στις υποχρεώσεις τους και συνεχίζουν να πληρώνουν τα δάνειά τους, η κυβέρνηση οφείλει να βρει τον τρόπο να τους στηρίξει. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα επωφεληθούν από το Σχέδιο Εστία. Η αναφορά του Χάρη Γεωργιάδη ότι η πιο πάνω ομάδα επωφελήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η μείωση των δανειστικών επιτοκίων έγινε λόγω της δραστικής μείωσης των καταθετικών επιτοκίων. Δηλαδή χωρίς τη συμβολή του κράτους και μέσα από μία διαδικασία η οποία και πάλι λειτούργησε προς όφελος των τραπεζών, αφού η μείωση των καταθετικών επιτοκίων είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Ενόψει λοιπόν και της ετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2020, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα πριν να είναι πολύ αργά. Οι κοινωνικές συνέπειες από τις εκποιήσεις ήδη είναι τεράστιες, αφού για πρώτη φορά υπάρχει κύμα άστεγων, το οποίο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.