Μεγάλη η απόσταση από τα λόγια στις πράξεις

Της Άννας Μισιαούλη

Τελικά «γύρισε» η γλώσσα του Προέδρου και στην οµιλία του στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατάφερε να αρθρώσει τη φράση «∆ιζωνική ∆ικοινοτική Οµοσπονδία» µετά από δύο ολόκληρα χρόνια που, παρά το αδιέξοδο στο Κυπριακό, περιορίστηκε να ψάχνει νέες ιδέες και να προβάλλει την αποκεντρωµένη οµοσπονδία.

Πάλι καλά που µίλησε για ∆∆Ο. Τουλάχιστον έκανε µιαν αρχή. Ίσως να κατανόησε ότι η κρισιµότητα των στιγµών δεν αφήνει περιθώρια ούτε για παλινδροµήσεις ούτε για λάθη, για να δηµιουργηθεί προοπτική για λύση στη βάση των ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών που συχνά επικαλείται και ο ίδιος, ακόµα και σε στιγµές που µε το λόγο του έδειχνε να θέλει να κατευθυνθεί αλλού.

Το ενδεχόµενο για τριµερή κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων µε τον Γενικό Γραµµατέα του ΟΗΕ, αλλά και µια µετέπειτα άτυπη πεντραµερής µε την παρουσία και των εγγυητριών δυνάµεων, µπορεί να αποτελέσει πεδίο δόξης λαµπρόν για να πείσει ότι συνειδητοποιεί το πού βρισκόµαστε, αλλά και τον κίνδυνο για το πού οδεύουν οποιεσδήποτε παλινδροµήσεις. Και να αποδείξει ότι όντως η Κύπρος µπορεί να καταστεί γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή γεφυρώνοντας πρώτα τα δικά της θέµατα για να το καταφέρει αυτό.

∆ιαφορετικά µόνο λόγια του αέρα µπορούν να θεωρηθούν τέτοιες κουβέντες. Κάτι όπως τις αναφορές του στο θέµα της Γενικής Συνέλευσης που ήταν η κλιµατική αλλαγή. Μπορεί να άκουσε συγκλονισµένος και να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τα λόγια της 16χρονης Γκρέτα Τούνµπεργκ, η οποία είπε ότι «τα µάτια όλων των µελλοντικών γενεών είναι στραµµένα προς εσάς», αλλά δεν τον βλέπουµε να έχει τον ίδιο συγκλονισµό και συγκίνηση, ούτε και διάθεση να δράσει αποφασιστικά όταν στην πόλη διαµονής του οι πύργοι ξεφυτρώνουν σαν τα µανιτάρια και µάλιστα «του κουτουρού» και «χωρίς εµπεριστατωµένες µελέτες οι οποίες να προσδιορίζουν τις προδιαγραφές», όπως είχε καταγγείλει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης.

∆εν έδειξε τον ίδιο συγκλονισµό και συγκίνηση όταν το Υπουργικό του Συµβούλιο αποχαρακτήριζε από «αρχαίο µνηµείο» το τεµάχιο του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ανασκαφές, ούτε και µε την εφαρµογή του Σχεδίου Αειφόρας Ανάπτυξης του Εθνικού ∆ασικού Πάρκου (Ε∆Π) που το δικό του Υπουργικό Συµβούλιο και πάλι ενέκρινε και θα έχει ως αποτέλεσµα τη συρρίκνωση της περιοχής «Natura 2000» µε τον αντίκτυπο να επηρεάζει ολόκληρο τον Ακάµα, αλλά και µε επιπτώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο.

Καλός καλός ο συγκλονισµός και οι καθ’ έδρας νουθεσίες, αλλά, Πρόεδρε, think globally, act locally, όπως λέει το διεθνές σύνθηµα, για να γίνεις πιο πειστικός. Ξεκινώντας και από την οικογένεια, άµα λάχει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy