Μεγάλη νίκη του Ερντογάν

482

Επανεκλέγηκε από τον πρώτο γύρο, ενώ ο συνασπισμός του κέρδισε και τη Βουλή

Την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο κέρδισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές, με τη συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές της Τουρκίας να είναι πάνω από το 86%. Με καταμετρημένο το 96,6% των ψήφων -μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυκτα- ο Ερντογάν είχε το 52,6%, ποσοστό ασφαλείας πάνω από το όριο του πενήντα τοις εκατό συν ένα που απαιτείτο για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Με τη νίκη του ο Ερντογάν αναλαμβάνει ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες τής υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου Προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023, ενώ ο Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, με 30,8%, ο υποψήφιος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές έμειναν σε μονοψήφια ποσοστά. Απογοητευτική η επίδοση της Μιράλ Ακσενέρ, που δεν απέσπασε περισσότερο από το 7,42%, ενώ ο φιλοκούρδος Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από τη φυλακή, έλαβε ποσοστό κοντά στο 8% (7,98%) και βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Στο χάρτη, ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως κυριαρχεί στην Ανατολία, ενώ ο κ. Ιντζέ κερδίζει μεγάλες πόλεις στα δυτικά παράλια της χώρας, που είναι παραδοσιακά η πιο φιλοευρωπαϊκή και κοσμική ζώνη. Σε ορισμένες επαρχίες της συντηρητικής κεντρικής Τουρκίας το ποσοστό ο κ. Ερντογάν συγκεντρώνει πάνω από το 70%.

Ερντογάν: «Η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας»

Την εκλογική του νίκη ανακοίνωσε σε αρκετά συγκρατημένο ύφος τόνους ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνοντας: «Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία οι πολίτες μάς ανέθεσαν το καθήκον της προεδρίας και την πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που είναι μεγάλη ευθύνη. Ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει κανένας να αμαυρώσει τις εκλογές για να κρύψει τις αποτυχίες μας. Το μήνυμα είναι σαφές: Η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας με τη συμμετοχή στις εκλογές να είναι κοντά στο 90%».

Η χτεσινή είναι η έκτη εκλογική αναμέτρηση σε τέσσερα χρόνια και ο Ερντογάν δεν έχει χάσει εκλογές από το 2002, όταν το κόμμα του ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία.

Νίκη Ερντογάν και στη Βουλή

Στις βουλευτικές εκλογές, που έγιναν παράλληλα, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέδωσε καρπούς, καθώς ο συνασπισμός απέσπασε περίπου το 53,72% των ψήφων (με την καταμέτρηση στο 95%).

Στον αντίποδα, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) λαμβάνει 22,68%, το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ το 10,6%, ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα το 11,15%.

Πανηγυρική είσοδος HDP

Παράγοντας-κλειδί στις ισορροπίες στη νέα Βουλή αναμένεται να είναι το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο τελικά έσπασε καθαρά το φράγμα του 10% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή και συνεπώς θα πάρει έδρες που διαφορετικά θα αναλογούσαν στο AKP. Ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έδωσε άνισο αγώνα για τις προεδρικές εκλογές αλλά και για την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, αφού παραμένει φυλακισμένος. Ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στις φυλακές υψηλής ασφάλειας στην Αδριανούπολη, από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης.