Μεγάλο ήταν τελικά το φαγοπότι με τις πολιτογραφήσεις

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Μεγάλο ήταν τελικά το φαγοπότι με τις πολιτογραφήσεις, το οποίο έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο, διεθνώς. Με τα όσα αποκαλύπτονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος πρόλαβε πριν του απαγορεύσουν πρόσβαση στους φακέλους να εξετάσει δειγματοληπτικά κάποιες περιπτώσεις, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ξεχείλωσε τους κανονισμούς και έδινε αβέρτα πολιτογραφήσεις. Στήθηκε μια βιομηχανία παραχώρησης «χρυσών» διαβατηρίων. Δόθηκαν καθ’ υπέρβαση εξουσίας χιλιάδες διαβατήρια όχι μόνο σε αιτητές, αλλά και σε πολλά μέλη των οικογενειών τους.

Υπήρχαν οδηγίες από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών για επίσπευση των αιτήσεων. Αποτέλεσμα, χωρίς φειδώ και τη δέουσα έρευνα το Υπουργικό Συμβούλιο να δίνει εγκρίσεις και να παραχωρεί διαβατήρια σε ξένους υπηκόους, πολλοί από τους οποίους δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Κύπρο! Δόθηκαν διαβατήρια σε απατεώνες και φοροφυγάδες. Δόθηκαν διαβατήρια σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, σε σεΐχηδες, σε αρχηγούς της Αστυνομίας και σε υπουργούς ξένων κυβερνήσεων. Εγκρίθηκαν αιτήσεις με πλαστά στοιχεία και έγγραφα. Διαπιστώνεται και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι άτομα που πολιτογραφήθηκαν δεν είχαν ποτέ τους μόνιμη παραμονή στην Κύπρο, είτε δεν επένδυσαν ποτέ στην κυπριακή οικονομία. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν λειτούργησε το πρόγραμμα ως επενδυτικό, αλλά επρόκειτο για πολιτογραφήσεις που βγήκαν σε πώληση έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ίσως, αναφέρει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, να υπήρξε και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πληρωμές με αφορολόγητα και φυγαδευμένα χρήματα, οπότε επιβάλλεται η παρέμβαση τόσο της ΜΟΚΑΣ -δυστυχώς η συγκεκριμένη, η οποία θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα, αμερόληπτα, έγκαιρα και αποτελεσματικά, παρακολουθεί το σοβαρό αυτό θέμα από μακριά και με απάθεια- όσο και παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας. Το πόρισμα και οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αντί να ληφθούν υπόψιν είδαμε τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση και να τα αμφισβητεί, μιλώντας για αποσπασματική έρευνα και ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Αντιλαμβανόμαστε ότι τους ενοχλούν τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή και εξού ότι του απαγόρευσαν να έχει πρόσβαση σε όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Οι κυβερνώντες συνεχίζουν να ασκούν εξουσία με αδιαφάνεια και συσκότιση, βάζοντας κάτω από το χαλί τις σκανδαλώδεις αποφάσεις τους.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News