Μείναμε μόνοι… δεν έπεισαν οι χειρισμοί Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Βρήκαμε «κατανόηση» από την Ελλάδα και 4-5 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στήριξη στη θέση που πρόβαλε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης κατά την τελευταία σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου συζητήθηκαν οι κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και της Τουρκίας.

Με τη στάση της η Κύπρος εμπόδισε να υπάρξει ομοφωνία στο ΣΕΥ και το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Αρχηγών που θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα.

Η Κύπρος αντί να επιλέξει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο και να αποκομίσει οφέλη από το παρασκήνιο που διεξάγεται, επέλεξε τη μοναχική πορεία, προκαλώντας μάλιστα και δυσαρέσκεια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τη συμφωνία στο  Gymnich και υποστήριξε ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου «θα πάνε χέρι – χέρι». Δεν έπεισε και η Κύπρος έμεινε μόνη και απομονωμένη. Ο κ. Χριστοδουλίδης ήθελε να πάρει ένα «κοκαλάκι» για εσωτερική κατανάλωση ώστε να δικαιολογήσει τις βαρύγδουπες τοποθετήσεις του περί αυστηρών και αποτρεπτικών κυρώσεων. Εκείνο που η Κύπρος ζητούσε, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών, ήταν «κυρώσεις εναντίον κάποιων ατόμων που εμπλέκονται με τα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δηλώνει «κατανόηση» -όχι στήριξη- στη θέση που τήρησε η Κύπρος, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε «έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η Ε.Ε. θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προχωρεί σε διάλογο και σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Η θέση αυτή της Ελλάδας έχει χαιρετιστεί απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ η θέση της Κύπρου όχι μόνο δεν στηρίχθηκε, προκάλεσε και αντιδράσεις. Προφανώς, οι χειρισμοί Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη δεν επιφέρουν τα ποθητά θετικά αποτελέσματα για την πλευρά μας. Θα μπορούσαμε σε αυτή τη συγκυρία με σωστούς και πειστικούς χειρισμούς να είχαμε κέρδη, ιεραρχώντας σε όλο αυτό το παρασκήνιο την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, πείθοντας ότι αυτό θα δώσει λύση στα προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για αμοιβαίες συνεργασίες, για ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy