Μετά τα πτώµατα έρχονται έρευνες και κλείνουν υποθέσειςΠολλά τα θύµατα, συνέπεια της κρατικής ανεπάρκειας

∆εν είναι λίγες οι υποθέσεις οι οποίες άφησαν πίσω τους θύµατα, ως επακόλουθο παραλείψεων ή αδιαφορίας από τους αρµοδίους. Πρόσφατο συµβάν το έγκληµα που έγινε εις βάρος του 14χρονου. Έγκληµα αδιαφορίας, παραλείψεων και εγκατάλειψης.

Αυτό που βλέπουµε να συµβαίνει το τελευταίο διάστηµα είναι οι υποθέσεις αυτές σχεδόν να «κλείνουν» στην ανακοίνωση µιας έρευνας.

Η αδυναµία στο συντονισµό των εµπλεκόµενων φορέων, η υποστελέχωση του Γραφείου Ευηµερίας και η χάραξη της κοινωνικής πολιτικής στο Υπουργείο Οικονοµικών είναι κάποια από τα ζητήµατα που θα έπρεπε από την πρώτη κιόλας στιγµή να ληφθούν υπόψιν. Η «Χ» καταγράφει και υπενθυµίζει τέσσερις από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν το παγκύπριο, οι οποίες είχαν κατάληξη το θάνατο, µετά και την αδιαφορία των αρµόδιων υπηρεσιών.

Θύµα µία 40χρονη µητέρα

Πέντε χρόνια πριν, το 2014, βρέθηκε νεκρή σε διαµέρισµα – τρώγλη 40χρονη µητέρα. Σε αναζήτηση βοήθειας έτρεξε ο 5χρονος γιος της. Η 40χρονη ήταν λήπτης δηµοσίου βοηθήµατος το οποίο διακόπηκε τον ∆εκέµβριο του 2013. Για την υπόθεση αυτή είχε διατάξει τότε έρευνα για τις συνθήκες παρακολούθησης της οικογένειας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευηµερίας η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιµιλιανίδου.

Θύµα η Έλενα Φραντζή

Η Έλενα, έδωσε τέλος στη ζωή της τον Μάρτη του 2018 στα 29 της χρόνια. Η 29χρονη κακοποιείτο σεξουαλικά, από πολύ µικρή ηλικία, από τον θετό της πατέρα, ιερέα, ενώ, η θετή της µητέρα της ασκούσε σωµατική βία. Η υπόθεσή της, πήρε νέα τροπή µετά τον θάνατό της. Η απόφαση του ∆ικαστηρίου καταγράφει την αδιαφορία από πλευράς του Γραφείου Ευηµερίας, ενώ σχολιάστηκε και το γεγονός ότι δεν έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες εναντίον της λειτουργού που παρακολουθούσε την Έλενα.

Θύµα η 9χρονη Μαρία

Μια πρωτοφανής υπόθεση αδελφοκτονίας συγκλόνισε την κοινωνία τον περασµένο Νοέµβριο. Για άλλη µια φορά, θύµα των παραλείψεων των κοινωνικών υπηρεσιών δύο ανήλικα παιδιά. Η 9χρονη Μαρία έχασε τη ζωή της µετά από αλλεπάλληλες µαχαιριές που δέχτηκε από τον 13χρονο αδελφό της. Η οικογένεια παρακολουθείτο από παιδοψυχολόγους και λειτουργούς του Γραφείου Ευηµερίας λόγω ιδιάζουσων καταστάσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, επικράτησε η ίδια τακτική. Η έρευνα ανακοινώθηκε µετά από το τραγικό συµβάν.

Θύµα ο 16χρονος Παναγιώτης Στεφανή

Ο Παναγιώτης Στεφανή «έφυγε» τον περασµένο Απρίλη µετά από αλκοολική δηλητηρίαση. Ο 16χρονος κατανάλωσε ποσότητα αλκοόλ σε εφηβικό πάρτι. Μετά το θάνατό του, βγήκαν στο φως της δηµοσιότητας βίντεο που κατέγραφαν το bullying που δεχόταν καθηµερινά από συνοµήλικούς του.
Ο Παναγιώτης ήταν θύµα σχολικού εκφοβισµού και για το γεγονός αυτό µέχρι στιγµής δεν έχουν ακόµα καταλογιστεί ευθύνες. Το Υπουργείο Παιδείας αλλά και ολόκληρη η Πολιτεία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πριν η λίστα αυτή µεγαλώσει.

∆εν διερευνώνται πολιτικές ευθύνες για το θάνατο του 14χρονου

Ερωτηµατικά δηµιουργούνται όσον αφορά στην απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου να αναθέσει στο Γραφείο της Επιτρόπου ∆ιοικήσεως και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων την έρευνα για το θάνατο του 14χρονου. Όπως ανέφερε και η ίδια σε χθεσινές της δηλώσεις, ο ρόλος του γραφείου της είναι διαµεσολαβητικός και προβαίνει -µόνο- σε εισηγήσεις. Στην περίπτωση θανάτου του 14χρονου υπήρξαν παραλείψεις πολλών χρόνων από τέσσερις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες σαφώς και δεν αποτελούνται µόνο από λειτουργούς, αλλά και από πολιτικούς προϊστάµενους.
Βγάζουν έξω την ουρά τους οι Υπουργοί

Η απάντηση για το αν στην έρευνα της Επιτρόπου ∆ιοικήσεως θα καταλογιστούν και πολιτικές ευθύνες βρίσκεται στον περί Επιτρόπου ∆ιοικήσεως Νόµο του 1991 (3/1991). Όπως αναφέρεται στον εν λόγω νόµο, όσον αφορά στις αρµοδιότητες της Επιτρόπου έχει την εξουσία -µεταξύ άλλων- όπως «διερευνά παράπονα εναντίον οποιασδήποτε υπηρεσίας ή λειτουργού που ασκεί εκτελεστική ή διοικητική λειτουργία ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώµατα ή ασκήθηκε κατά παράβαση των νόµων ή των κανόνων της χρηστής διοίκησης και της ορθής συµπεριφοράς προς τους διοικουµένους». Επιπρόσθετα, «διερευνά, µετά από εντολή του Υπουργικού Συµβουλίου, οποιοδήποτε θέµα το οποίο αφορά τη λειτουργία οποιασδήποτε υπηρεσίας, για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί εύρυθµα και σύµφωνα µε τους νόµους και τις αρχές της χρηστής διοίκησης».

Σηµειώνεται ότι στον εν λόγω νόµο διευκρινίζεται ότι η έννοια “υπηρεσία” σηµαίνει τη ∆ηµόσια Υπηρεσία που υπάγεται στη ∆ηµοκρατία και κάθε αρχή τοπικής διοίκησης, αλλά δεν περιλαµβάνει Υπουργό για ενέργειές του που αφορούν θέµατα γενικής κυβερνητικής πολιτικής.
Λήφθηκαν οι όροι εντολής

Λήφθηκαν χθες από την Επίτροπο ∆ιοικήσεως και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, οι όροι εντολής, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για έναρξη της έρευνας σχετικά µε το θάνατο του 14χρονου, µε χρονική προθεσµία ολοκλήρωσής της τους δύο µήνες.
Όπως ανέφερε η κα Λοττίδη σε περίπτωση που προκύψουν ποινικά αδικήµατα, θα παραπεµφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα. Όπως είπε, «στο στόχαστρο της έρευνας θα τεθούν και τυχόν συστηµικές αδυναµίες».

Κάλια Ανδρέου

ΑΚΕΛ: Για εφτά χρόνια τι έκανε η Υπουργός για τις ΥΚΕ;

Μετακυλίουν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες τους σε υπηρεσίες και λειτουργούς

Πίσω από την τραγωδία του θανάτου του 14χρονου, όπως και πίσω από την αλυσίδα των τραγωδιών που σηµειώνονται τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ασφαλώς τα µεγάλα προβλήµατα, οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες των Υπηρεσιών που ασχολήθηκαν µε τα ζητήµατα κοινωνικής πολιτικής και τα κοινωνικά προβλήµατα.

∆εν είναι όµως µόνο τα προβλήµατα αυτά που οδηγούν στις τραγωδίες, επισηµαίνει το ΑΚΕΛ µε χθεσινή ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «πίσω από αυτές βρίσκονται οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων» και προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες αρνούνται να αναλάβουν την όποια πολιτική ευθύνη και τη µετακυλούν εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες και λειτουργούς.

Οι κυβερνώντες στα επτά χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία πολλαπλασίασαν τα κοινωνικο-οικονοµικά προβλήµατα µε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρµόζουν.
Οι κυβερνώντες αντί να εγκύψουν µε σοβαρότητα στις ανεπάρκειες και στις αστοχίες του συστήµατος κοινωνικής ευηµερίας και να δώσουν λύσεις, προκάλεσαν νέα προβλήµατα µε πολιτικές που εφάρµοσαν.
Η Υπουργός Εργασίας κα Ζέτα Αιµιλιανίδου -που προΐσταται αυτών των υπηρεσιών για εφτά χρόνια- προβάλλει τώρα ότι υπάρχουν δοµικά και διαχρονικά προβλήµατα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευηµερίας.

Το σχέδιο για αναδιοργάνωσή τους µόλις πριν 4 µήνες το έθεσε για συζήτηση και στο σχέδιο αυτό η φιλοσοφία είναι λιγότερο κράτος και ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τοµέα.

Το ΑΚΕΛ ερωτά:
Για εφτά χρόνια τι έκανε η Υπουργός για τις ΥΚΕ; Για τη στελέχωσή τους;
Για τον έλεγχο και το συντονισµό τους;
Για να γίνουν ανθρώπινες και αποτελεσµατικές;
Για να βάλουν τα παιδιά στο κέντρο της λειτουργίας τους;
Για να αναπτυχθούν συνέργειες και διυπηρεσιακές δοµές;

Ακόµα και κάποια προγράµµατα που εφαρµόστηκαν, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, τερµατίστηκαν. Για όλα αυτά που λένε σήµερα τι θα κάνουν;
Η κυβέρνηση, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ, αρνείται δυστυχώς να καταλάβει ότι η οικονοµική της πολιτική και η φιλοσοφία του λιγότερου κράτους σηµαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους, υποστελέχωση και απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών που –αργά ή γρήγορα- καταλήγουν σε ανθρώπινα δράµατα και τραγωδίες.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.