Μετά την καραντίνα το δικαίωμα στην ξεκούρασηΤου Χρήστου Χαραλάμπους

Οι τρεις περίπου μήνες του κατ’ οίκον περιορισμού και η αναγκαστική, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αποχή από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, για κάποιους λειτούργησε σαν μια περίοδος διακοπών και ξεκούρασης, έστω και σε συνθήκες καραντίνας, για τον πολύ κόσμο, όμως, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, γιατί αλλιώς είναι να αυτοπεριορίζεσαι επειδή το θέλεις κι αλλιώς είναι όταν σου επιβάλλεται.

Όλοι μας, λοιπόν, λίγο πολύ, μέσα από την καθημερινότητα που βιώσαμε τις μέρες της καραντίνας και κυρίως μέσα από τις απανωτές θλιβερές ειδήσεις με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε με αποκλειστικό θέμα την εξέλιξη και τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας, έχουμε αρχίσει (με δεδομένες και τις ανυπόφορες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών) να αισθανόμαστε τα αποθέματα των ψυχικών, κυρίως, δυνάμεών μας να εξαντλούνται. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική με δεδομένη την οικονομική πίεση που βιώνουμε και κανείς δεν ξέρει πότε θα απαλλαγούμε από αυτήν.

Τι μπορεί, αλήθεια, να μας σώσει ή έστω να μας ανακουφίσει κάπως από αυτό τον ασφυκτικό κλοιό; Οι διακοπές βέβαια. Λίγες μέρες πραγματικής ξεκούρασης μακριά από τη ρουτίνα και τον πονοκέφαλο όλων αυτών των αρνητικών που μας έγιναν συνήθεια. Θα μου πείτε «τι διακοπές να κάνεις με την τσέπη άδεια…»

Εκεί που ήμασταν συνηθισμένοι στα μακρινά και πολυήμερα ταξίδια μας, στις εκδρομές και τις κάθε είδους εξορμήσεις εκτός και εντός Κύπρου, εκεί που ξοδεύαμε τόσα για να περάσουμε καλά με τις οικογένειες και τους φίλους μας, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα για τους περισσότερους από εμάς προβάλλει το ερώτημα: «Και τώρα τι κάνουμε; Καθόμαστε σπιτάκι μας;»

Η απάντηση είναι «όχι βέβαια». Τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να μην ξεστρατίσει από τη συνήθεια και το δικαίωμα των διακοπών; Η απάντηση είναι απλή. Περιορίστε αχρείαστα και περιττά έξοδα, ώστε να μη στερήσετε από τον εαυτό σας και την οικογένειά σας το δικαίωμα μιας μικρής, έστω, αλλά πολύ σημαντικής απόδρασης. Και υπάρχουν γι’ αυτό πολλές ευκαιρίες και επιλογές ιδιαίτερα στον ίδιο τον τόπο μας.

Οι μικρές αποδράσεις εντός Κύπρου μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλες απολαύσεις. Αναζητήστε τα πακέτα που προσφέρονται από ξενοδοχεία στις παράλιες πόλεις ή αγροτουριστικά καταλύματα και σίγουρα κάτι θα βρείτε να ταιριάζει στις αναζητήσεις και το βαλάντιό σας. Αν επιλέξετε το βουνό, ακόμα καλύτερα. Τα ορεινά μας θέρετρα έχουν πολλά να σας προσφέρουν, πέραν από τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Με βάση διαμονής σας τα χωριά μας, θα έχετε εξάλλου την ευκαιρία για αρκετές άλλες επιμέρους εξορμήσεις γνωριμίας με την κυπριακή φύση, αλλά και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δοκιμάστε το και δεν θα μετανιώσετε.