Μετά το χειροκρότημα, το μούντζωμα;

Της
Μαρίας Φράγκου

 

 

Μα είναι σοβαροί εκεί στον ΟΚΥπΥ; Έτσι αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους έναντι του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού; Βγάζουν γλώσσα σε αυτούς που άφησαν στην πρώτη γραμμή χωρίς τα απαραίτητα και τα αυτονόητα; Κουνούν το δάκτυλο σε αυτούς που, κατά τα άλλα οι αρμόδιοι τάχα μου, ευχαριστούν και εκθειάζουν;
Τους άφησαν χωρίς μάσκες, χωρίς στολές, χωρίς γάντια και τώρα που τα έχουν, μετά που τα έφερε ή που τα αγοράσαμε από την Κίνα, κάνουν τους καμπόσους; Ο ΟΚΥπΥ, λοιπόν, έχει δώσει οδηγία όλοι να φέρουν μάσκα προστασίας και σε περίπτωση που δεν τηρείται η οδηγία και έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο υπάλληλος θα υποχρεούται να μπαίνει σε καραντίνα άνευ απολαβών.
Αυτοί που έχουν την ευθύνη της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αυτοί που πρέπει να διασφαλίσουν υγιείς συνθήκες εργασίας στα ιατρικά νοσηλευτήρια, αυτοί οι ίδιοι μεταθέτουν ευθύνες και καθήκοντα.
Γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό από την αρχή της πανδημίας. Εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν τον κόσμο και το έκαναν πάντα. Γιατί πάνω από όλα ξέρουν πως ασκούν λειτούργημα και όχι εργασία. Αυτούς τους ανθρώπους θέλησαν οι πάντες -κι αυτοί που πριν τους χλεύαζαν «νοσοκομούθκια», χαραμοφάηδες κλπ- να τιμήσουν. Μας κάλεσαν να τους χειροκροτήσουμε κιόλας. Και μετά τι, είχαμε διερωτηθεί. Και πήραμε την απάντηση. Μετά το χειροκρότημα ήρθε το μούντζωμα. Από αυτούς που έπρεπε να πρωτοστατούν στην προστασία και διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των λειτουργών της υγείας. «Ακόμα δεν δόθηκαν στολές ειδικές, εργαζόμαστε με μάσκες και ρόμπες και γάντια και δεν είμαστε προστατευμένοι. Δεν μπορούμε παρά να εξετάζουμε τους ασθενείς και είμαστε αναπόφευκτα εκτεθειμένοι από τη στιγμή που δεν είμαστε σωστά ενδεδυμένοι. Δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε τον ασθενή όταν έχει συμπτώματα κορονοϊού. Θερμομετρούμε τους ασθενείς πριν την εξέταση, αλλά είμαστε εκτεθειμένοι και το δημόσιο σύστημα δεν σηκώνει άλλες απώλειες γιατρών και νοσοκόμων», έλεγε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και στον Τάσο Περδίο μέλος του ιατρικού προσωπικού νοσοκομείου μας. «Με τη στελέχωση τα βγάζουμε πέρα μετά δυσκολίας, διότι έχουν σταματήσει αρκετές λειτουργίες του νοσοκομείου (αναφέρεται στο Νοσοκομείο Λάρνακας) και εξοικονομήσαμε προσωπικό από τη διακοπή των χειρουργείων για παράδειγμα. Ίσα ίσα που τα βγάζουμε πέρα. Έχουμε φυγή προσωπικού λόγω ευπαθών συναδέλφων και έχουμε και κάποιους σε υποχρεωτικό περιορισμό», μας έλεγε άλλος γιατρός/νοσηλευτής, περιγράφοντας την κατάσταση και λέγοντας σε δραματικό τόνο «είμαστε στα όρια μας». «Ένα χάος, ένας πόλεμος, ένας χαμός», έλεγε νοσηλεύτρια.
Αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, έρχεται ο ΟΚΥπΥ να προσβάλει, να απειλήσει και σε αυτούς κουνά το δάκτυλο.
Ο ΟΚΥπΥ κάνει ό,τι και η κυβέρνηση τις πρώτες εβδομάδες, αλλά μετά κατάλαβε πως δεν την παίρνει να το συνεχίσει. Μετακυλίει τις ευθύνες του στους γιατρούς και νοσηλευτές και αγνοεί ηθελημένα ή δεν αναγνωρίζει τις δικές του ευθύνες. Οι οποίες όταν έρθει η ώρα πρέπει να καταλογισθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy