Μετά το ξεφτίλισμα προχωρά η διακόσμηση

73

Της Άννα Μισιαούλη

Όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε έξι εκθέσεις εντοπίζονται οι κίνδυνοι από την παραχώρηση πολιτογραφήσεων σε επενδυτές, αλλά και σε μέλη των οικογενειών τους. Οι πολιτογραφήσεις αυτές έχουν το χαρακτηρισμό μνήμα του Αγίου Νεοφύτου «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ ποτέ δεν έκανε τον κόπο να εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους στα χρόνια διακυβέρνησής τους εκτοξεύθηκαν οι πολιτογραφήσεις κατά 951,4% (ο αριθμός δεν είναι τυπογραφικό λάθος).
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια» χαρακτήρισε το σχέδιο «περιορισμένο σε έκταση, απόλυτα ελεγχόμενο και κάτω από συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαφοροποίηση» που «συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη».

Λίγο αργότερα, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ίδιος Υπουργός ανέφερε ότι η συμβολή του συγκεκριμένου προγράμματος στην ανάπτυξη της οικονομίας ήταν 1,2%, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό. Διάψευση στον Υπουργό Οικονομικών ήρθε και με τη μελέτη του Υπουργείου του που αναφέρει ότι «τα διαμερίσματα στη Λεμεσό δείχνουν σημεία υπερθέρμανσης» παρασύροντας τα ενοίκια, ενώ προ ημερών ο ίδιος επικαλείτο το αντίθετο.

Ακόμα και η μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί χαστούκι για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες έξι εκθέσεις που συνέδεαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με κινδύνους στη μακροοικονομία της Κύπρου, εξαιτίας ακριβώς της άμεσης εξάρτησης από την οικοδομική βιομηχανία. Μόνο η κυβέρνηση δεν το βλέπει.

Και η αναθεώρηση των κριτηρίων για τα χρυσά διαβατήρια στην οποία προχώρησε στην πρόσφατή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο μετά το διεθνές ξεφτίλισμα δεν ήταν παρά μόνο διακοσμητική για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, αφού ουσιαστικές διαφοροποιήσεις δεν παρατηρήθηκαν που να παρέχουν κάποια έστω υποτυπώδη προστασία είτε από τη διασύνδεση με τους μεγαλοντιβέλοπερ (μη θιγεί ο γαμπρός), ούτε με τα μεγαλοδικηγορικά (μην πληγούν οι θυγατέρες). Επειδή τη διατήρηση της «επένδυσης» (δηλαδή της αγοράς ακινήτου) για πέντε αντί τρία χρόνια, όπως ίσχυε, δεν την λες και ρηξικέλευθο μέτρο, ούτε και τη δωρεά 75 χιλιάδων ευρώ στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης ή στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Τα νέα κριτήρια του Υπουργικού Συμβουλίου το μόνο που πέτυχαν τελικά είναι να επιδείξουν για μια ακόμα φορά το σεβασμό της κυβέρνησης στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτή τη φορά στη Βουλή που μόλις μέρες πριν είχε ψηφίσει νομοθεσία που προνοεί ότι τα κριτήρια για τις πολιτογραφήσεις θα καθορίζονται με κανονισμούς που θα εγκρίνονται από τη Βουλή αντί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέρες μόνο πέρασαν. Και νομίζουν ότι ανακάλυψαν την τασιηνόπιττα και θα καταφέρουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πάντων, αντί να αντιληφθούν τη δική τους αυτοαναίρεση για τα όσα καθημερινά «κουπανιούν».