Μετανιωµένοι;

Της Νίκης Κουλέρµου

Ο φίλος του κ. Αναστασιάδη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα είπε χύµα. Στην εκπνοή της θητείας του παραδέχθηκε ότι αν και πρόεδρος της Κοµισιόν που παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αν και έκανε και ο ίδιος ό,τι µπορούσε και το Κυπριακό έφθασε κοντά στο τέλος του, τελικά… εξατµίστηκε! Χάθηκε η ευκαιρία! Όπως ακριβώς το διατύπωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του τον Σεπτέµβρη του 2017 ότι χάθηκε µια «ιστορική ευκαιρία».
Όλα πήγαν στράφι για ένα πουκάµισο αδειανό, για µια καρέκλα, για µια δεύτερη προεδρική θητεία.

Ο κ. Γιούνκερ και η κα Μογκερίνι ήταν από τους εκπροσώπους της ΕΕ που παρευρέθηκαν στις διεθνείς διασκέψεις από τη Γενεύη µέχρι και το Κραν Μοντανά. Ήταν αυτοί που χαιρέτισαν τη βούληση της Τουρκίας να συµβάλει στη λύση, µε κατάργηση των εγγυήσεων και των επεµβατικών δικαιωµάτων, µε την άµεση αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Η ΕΕ και οι εγγυήτριες δυνάµεις –Ελλάδα και Μ. Βρετανία– στήριξαν το πλαίσιο Γκουτέρες και άρα τις δικές µας πάγιες θέσεις για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήµατος των εγγυήσεων και των επεµβατικών δικαιωµάτων, παραπέµποντας σε ένα σύγχρονο κράτος-µέλος της ΕΕ όπου διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών του, Ε/κ και Τ/κ, από το καθεστώς του πλήρους µέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Για πρώτη φορά, όντως η λύση του Κυπριακού ήταν τόσο κοντά…
Σήµερα, έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε (στις 6 Ιουλίου 2017 το ναυάγιο του Κραν Μοντανά) και το Κυπριακό βρίσκεται σε µια επικίνδυνη στασιµότητα.

Το χειρότερο είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν µοιάζει να έχει µετανιώσει, όπως µετανιωµένος δηλώνει ο Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ευκαιρίες να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων από ‘κεί που έµειναν, αλλά δεν τις άρπαξε. Και δεν µετάνιωσε. Επιµένει σε θέσεις που απαξιούν τους Τ/κ ως πολίτες της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και στέλλουν το µήνυµα ότι δεν θέλει να µοιραστεί µαζί τους την πολιτική εξουσία σε µια οµόσπονδη ∆ηµοκρατία. Η ρητορική του και οι πράξεις του επικροτούνται από εκείνες τις πολιτικές δυνάµεις που απορρίπτουν έµµεσα και άλλως πως τη λύση ∆∆Ο.

Τώρα, δύο χρόνια µετά, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, αντιµετωπίζει την επέκταση των προκλητικών ενεργειών της κατοχικής Τουρκίας και στη θάλασσα! Τρέµει κανείς µε την ιδέα να προκληθεί κανένα «ατύχηµα» και µάλιστα εν µέσω της καλοκαιρινής περιόδου. Τρέµει ακόµα περισσότερο κάποιος στην ιδέα να δηµιουργηθούν και νέα τετελεσµένα που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα δεν µπορούν να αναλάβουν εκ µέρους µας την πρωτοβουλία να επιστρέψουµε στο τραπέζι του διαλόγου και να λύσουµε το πρόβληµα ειρηνικά, αν οι δύο ηγέτες δεν δείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση. Το ερώτηµα της κας –Σπέχαρ στα 30χρονα του διαλόγου των ε/κ και τ/κ κοµµάτων– προς τα κόµµατα αν θα είναι µέρος της λύσης ή µέρος της διατήρησης του κυπριακού προβλήµατος ήταν αρκετά εύγλωττο. Η ευθύνη βαραίνει και τα κόµµατα. Κυρίως, όµως, βαραίνει τον Πρόεδρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy