Μετεκλογικά, ξεκινούν μαζικά εκποιήσεις



Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε προεκλογικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Οι «δεσμεύσεις» που προεκλογικά έδινε ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική υπέρ του ΔΗΣΥ, αθετούνται. Οι πολίτες λάμβαναν υποσχέσεις ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι επιλύονται τα προβλήματα.

Δεν έχουν περάσει, όμως, ορισμένα 24ωρα από τις βουλευτικές εκλογές και όλα σχεδόν τα τραπεζικά ιδρύματα εξήγγειλαν εκποιήσεις. Αλήθεια, γιατί δεν το είχαν εξαγγείλει πριν τις βουλευτικές εκλογές; Προφανώς υπήρξε κάποια συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης ΔΗΣΥ και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα τραπεζικά ιδρύματα ξεκινούν διαδικασίες εκποιήσεων της ακίνητης περιουσίας είτε αφορά ακίνητα που πέρασαν στα χέρια των τραπεζών μετά από διακανονισμούς με τους δανειολήπτες, είτε αφορούν ενυπόθηκα ακίνητα των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν στο «σφυρί» ενυπόθηκα ακίνητα που είναι οικόπεδα και χωράφια, εμπορικά ακίνητα και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία και πρώτες κατοικίες.

Θα δούμε δεκάδες οικογένειες να χάνουν τα επαγγελματικά τους υποστατικά και τα σπίτια τους, τα οποία είναι υποθηκευμένα έναντι δανείων, τα οποία σήμερα δεν εξυπηρετούνται όχι γιατί οι δανειολήπτες δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν δουλειές, δεν έχουν εισοδήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες της οικογένειας.

Δυστυχώς, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και η προστασία των δανειοληπτών, όπως ψηφίστηκε και διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και τα συμφέροντα των πολιτών που βρίσκονται λόγω οικονομικής κρίσης σε δύσκολη θέση, αλλά κατοχυρώνει τα συμφέροντα των τραπεζών.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να προχωρήσουν και οι διεργασίες με στόχο να οδηγηθούμε σε μαζικές πωλήσεις δανείων σε ξένα εξειδικευμένα funds.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα «κόκκινα» δάνεια όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά φαίνεται να αυξάνονται.

Υπάρχει πρόθεση από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ξεκινήσουν διαδικασίες για μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, αλλιώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την πορεία του τραπεζικού τομέα και δικαιολογημένα οι δανειολήπτες ανησυχούν. Το ΑΚΕΛ, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά έτσι και μετεκλογικά, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα από τους πολίτες για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.