Μεθοδεύσεις που αποδίδουν καρπούς…

  17

  Του Γιάννη Κακαρή

  Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαστε νησί και ότι οι περίοδοι ξηρασίας είναι διαρκείς, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την ύπαρξη και λειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου.

  Η Επιτροπή εισάγει και εμπορεύεται προϊόντα απαραίτητα για τους αγρότες αλλά και τον πληθυσμό της Κύπρου. Ωστόσο το γεγονός ότι ένας ημικρατικός οργανισμός ρύθμιζε τις τιμές των προϊόντων, προστατεύοντας τους αγρότες από την αισχροκέρδεια, οδήγησε την κυβέρνηση να τον «βάλει στο μάτι». Βλέπετε, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό ούτε από τους ιδιώτες έμπορους σιτηρών ούτε από την κυβέρνηση κάτι τέτοιο.

  Γι’ αυτόν το λόγο, με μεθοδευμένο τρόπο, η κυβέρνηση την οδηγεί σιγά-σιγά σε κλείσιμο, παραδίδοντας έτσι τους αγρότες στις ορέξεις των ιδιωτών που αυξάνουν τις τιμές.

  Για όλα αυτά προειδοποιούσε διαρκώς το ΑΚΕΛ αλλά και ο Γενικός Ελεγκτής μέσα από τις εκθέσεις του.

  Το 2013 οι κυβερνώντες παρέλαβαν την Επιτροπή Σιτηρών με μερίδιο αγοράς 50% σε κατάσταση κερδοφορίας και με ένα σημαντικό αποθεματικό. Έξι χρόνια μετά, το μερίδιο της Επιτροπής μειώθηκε δραματικά, φτάνει μόλις στο 20%, και η Επιτροπή σημειώνει επαναλαμβανόμενες ζημιές.

  Σημαντικό πλήγμα για την Επιτροπή ήρθε με την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού, όπου η κυβέρνηση τής φόρτωσε επιπρόσθετα βάρη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, αφού πλέον οι χρεώσεις από τους ιδιώτες για το δικαίωμα χρήσης του χώρου και τα τέλη εκφόρτωσης έχουν τριπλασιαστεί.

  Επίσης αρκετές είναι οι περιπτώσεις, όπου, ενώ τα σιλό με τα προϊόντα άδειαζαν, η κυβέρνηση δεν ειδοποιούσε τους πελάτες της, ούτε παράγγελλε άλλα προϊόντα έγκαιρα. Έτσι, μη έχοντας άλλη επιλογή, οι αγρότες να στράφηκαν σιγά-σιγά προς τους ιδιώτες έμπορους.

  Σε πρόσφατη έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, μεταξύ άλλων, καταγράφει ότι η αναγκαία μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη της Επιτροπής θα υλοποιηθεί με την ψήφιση σειράς νομοθεσιών, οι οποίες, μέχρι σήμερα, είτε δεν ψηφίστηκαν είτε δεν προωθήθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. Ακόμα, αναφέρει ότι η ΕΣΚ δεν διασφαλίζει τη διακρίβωση των ζυγαριών της, με αποτέλεσμα το βάρος των φορτίων που παραλαμβάνει να αμφισβητείται και να μην είναι εφικτός ο άμεσος υπολογισμός και διεκδίκηση της οποιασδήποτε αποζημίωσης που προκύπτει λόγω ελλειμμάτων.

  Έτσι σιγά-σιγά το αποθεματικό, από 16 εκ. που ήταν το 2013, το 2020 αναμένεται να εξαντληθεί.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΕΣΚ για το 2020, που ψηφίστηκε την Παρασκευή, προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους €20.847.480 (πέρσι ήταν €29.186.423) και συνολικά έσοδα ύψους €12.486.300. Για άλλη μια χρονιά το έλλειμμα ύψους €8.361.180 θα καλυφθεί από το ταμειακό απόθεμα, που ανέρχεται στα €9.000.000. Δηλαδή το 2020 θα είναι η χρονιά όπου θα εξαντληθούν και τα τελευταία χρήματα της Επιτροπής.

  Κάπως έτσι, αν δεν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, η Επιτροπή θα κλείσει και οι έμποροι θα «παίζουν μόνοι τους» καθορίζοντας και τις τιμές.