«Μεθυσµένη» κοινωνία

35

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ιδιαίτερο προβληµατισµό προκαλεί η πρόσφατη περίπτωση ανήλικης, η οποία έπεσε σε κώµα µετά από µεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια ώρα είναι και η περίπτωση του άτυχου 16χρονου Παναγιώτη, που επίσης στο αίµα του εντοπίστηκε µεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Όσο κι αν δεν θέλουµε να το παραδεχθούµε, η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους δεν είναι απλά ένα γεγονός, αλλά έχει πάρει τροµακτικές διαστάσεις. Το ζήτηµα δεν είναι σηµερινό, αφού και παλαιότερες έρευνες έχουν καταδείξει πως οι Κύπριοι/ες µαθητές και µαθήτριες είναι από τα πιο «γερά ποτήρια», δυστυχώς…

Η κατανάλωση αλκοόλ µεταξύ των µαθητών στην Κύπρο βρίσκεται αρκετά πάνω από τον µέσο όρο της ΕΕ, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση ESPAD του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοµανίας. Η Κύπρος µάλιστα τοποθετείται 3η µεταξύ των 48 χωρών.

Η έκθεση ESPAD (Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Σχολικής Έρευνας για το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά) διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι µαθητές ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ 68% (σε σύγκριση µε το µέσο όρο της ΕΕ 48%) κατά τις τελευταίες 30 ηµέρες, συµπεριλαµβανοµένων περιστατικών βαριάς και επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ (50% σε σύγκριση µε 35% που είναι ο µέσος όρος της ΕΕ).

Απ’ εκεί και πέρα, από ό,τι φαίνεται επιλέγουµε να βάλουµε κάτω από το χαλί ακόµη ένα µέγα θέµα, το οποίο προφανώς έχει πολλές διαστάσεις. Όπως για παράδειγµα η προσβασιµότητα στο αλκοόλ και η χρήση του από µαθητές.
Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριµένα µέτρα που να αναχαιτίζουν την εύκολη πρόσβαση που έχουν οι έφηβοι στην Κύπρο στην αγορά και κατανάλωση αλκοόλ. Αν και η νοµοθεσία αποτρέπει την πώληση σε άτοµα κάτω των 17 ετών, ενώ εκκρεµεί και τροποποιητική πρόταση ώστε το όριο να ανέβει στα 18 έτη, εντούτοις αυτό από µόνο του δεν είναι αποτρεπτικό. Είναι αυτές οι περιπτώσεις όπου η νοµοθεσία από µόνη της δεν αρκεί.

Θα πρέπει όχι µόνο να εφαρµόζεται, αλλά και να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος. Σήµερα παρατηρούµε πως πωλείται αλκοόλ από περίπτερα ακόµη και σε ανήλικους, ενώ προσφέρεται αλκοόλ σε σπίτια όπου γίνονται πάρτι.
Μάλιστα µετά από έρευνα δοκιµαστικών αγορών που έγινε φάνηκε ότι από τις 200 περιπτώσεις όπου ανήλικοι προέβησαν στην αγορά αλκοόλ, µόνο στη µία ζητήθηκε ταυτότητα.

Παράλληλα, ένα από τα σοβαρά προβλήµατα είναι τα πάρτι που διοργανώνονται για µαθητές ή από µαθητές στα οποία προσφέρεται απεριόριστο φαγητό και ποτό, ενώ µετά από τέτοιες διοργανώσεις παρατηρούνται αυξηµένες παρουσίες µαθητών στις πρώτες βοήθειες των νοσοκοµείων.