Μέτρα και πρωτόκολλα στα χαρτιά… αυξάνουν τα κρούσματα!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε έγκαιρα προετοιμαστεί -βλέπαμε την εξάπλωσή του στην Κίνα- με πολλές θυσίες των πολιτών, με στέρηση ατομικών και άλλων δικαιωμάτων μπορέσαμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση. Τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Υγείας έδιναν δημοσιογραφικές διασκέψεις και έκαναν διαγγέλματα σε μια προσπάθεια να οικειοποιηθούν τα όσα πετύχαμε όλοι μαζί.

Μετά από τόσους μήνες προσπαθειών, με οικονομικές, ψυχολογικές και άλλες επιπτώσεις, βρισκόμαστε σήμερα σε χειρότερη θέση. Μιλάμε ότι η κατάσταση είναι οριακά εκτός ελέγχου. Τα κρούσματα αγγίζουν τριψήφιους αριθμούς -δεν καταγράψαμε ποτέ τέτοια νούμερα με την έναρξη της πανδημίας. Η κατάσταση είναι χειρότερη και άκρως ανησυχητική, αλλά δεν είδαμε τον Πρόεδρο ή τον Υπουργό Υγείας να προβαίνουν σε έκτακτο διάγγελμα και να δίνουν εξηγήσεις.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες φέρουν ευθύνη. Είναι άδικο να προσπαθεί είτε ο Πρόεδρος, είτε ο Υπουργός Υγείας, είτε οι επιδημιολόγοι να φορτώσουν αυτή την ευθύνη στους πολίτες.

Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης από μερίδα πολιτών και η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από μέρος των επιχειρήσεων προκαλεί μετάδοση του ιού στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Ποιος είχε και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων; Μήπως εκεί στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Υγείας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την έκδοση διαταγμάτων και εγκυκλίων αν δεν υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί για την αποτελεσματική εφαρμογή τους; Πραγματικά έχουμε χάσει το λογαριασμό από τον αριθμό των υπουργικών διαταγμάτων και των εγκυκλίων, αλλά έχουμε χάσει και τον έλεγχο με την αύξηση των κρουσμάτων!

Η υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση, η οποία είναι άνευ προηγουμένου, προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες και γεννιέται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο οι κυβερνώντες, με ελλιπείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους και μέτρα που έπρεπε να πάρουν και δεν πήραν, έθεσαν τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα πάνω από την υγεία των πολιτών. Υπήρξαν συστάσεις από την επιδημιολογική ομάδα και δεν λήφθηκαν υπόψη, γιατί είχαν αντιρρήσεις επιχειρηματίες και οργανωμένα σύνολα; Μήπως τελικά εκεί στο Υπουργείο Υγείας παρέκαμψαν τις επιστημονικές συμβουλές και χειρίστηκαν τα πράγματα με ερασιτεχνισμό και προχειρότητα;