Μη συγχέετε την τάξη σας με την τάξη μας, κ. Πρόεδρε

3373

Της Μαρίας Φράγκου

Φέουδα έχουν οι τσιφλικάδες, οι γαιοκτήμονες, οι καπιταλιστές, οι ολιγάρχες του πλούτου. Οι συνδικαλιστές δεν έχουν φέουδα. Οι συνδικαλιστές έχουν μετερίζια αγώνα, έχουν επάλξεις, διεκδικήσεις, αιτήματα, αγώνες μπροστά τους.

Δεν έχουν φέουδα οι συνδικαλιστές. Συνεπώς, κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μη συγχέετε την τάξη σας με την τάξη μας. Τα φέουδα εσείς τα έχετε, όχι εμείς. Και μην αμαυρώνετε, μην κηλιδώνετε την έννοια του συνδικαλισμού.

Άλλο οι ιδεολογικές εμμονές σας και άλλο οι πραγματικότητες που βοούν. Τα προβλήματα στοιβάζονται, αλλά η ανικανότητα της κυβέρνησής σας να τα αντιμετωπίσει είναι το ζητούμενο. Η εγκληματικότητα γνωρίζει έξαρση -και ασφαλώς και δεν είναι φαινόμενο νέο- αλλά ο υπουργός σας σφυρίζει αδιάφορα. Η αδυναμία, η αδιαφορία και η έλλειψη θέλησης και βούλησης από μέρους του και των αρμοδίων να την αναχαιτίσουν, έχει καταστεί μείζον ζήτημα. Μόνο εσείς δεν το βλέπετε. Οι αδυναμίες και ελλείψεις στα σχολεία, η καταβαράθρωση της δημόσιας παιδείας, όχι βρίσκονται στο κόκκινο, έσπασαν όλους τους συναγερμούς. Η αδιαφορία της διακυβέρνησής σας να ασχοληθεί μαζί τους, ωστόσο, έχει επιφέρει τη διάλυση, σχεδόν. Το μπάχαλο στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις στα στοιχειώδη, οι αδυναμίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών κραυγάζουν, κ. Πρόεδρε. Αλλά η στοχοπροσήλωσή σας στην πλήρη διάλυσή τους για να έρθετε μετά να τα δώσετε κι αυτά στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζει επί των ημερών σας άνθηση.

Όλα τούτα, κ. Πρόεδρε, σε ένα πράγμα οδηγούν. Στην απουσία οράματος για υγιή διαβίωση του πληθυσμού και υγιή ανάπτυξη του τόπου. Δεν παραδοθήκατε απλά, κύριοι κυβερνώντες. Και δεν παραδοθήκατε, γιατί απλά ποτέ δεν παλέψατε. Δεν παλέψατε ποτέ για τα αυτονόητα, για τα απλά και τα καθημερινά. Σας λείπει το όραμα, σας λείπει η θέληση, η προθυμία και η βούληση να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Εμείς έχουμε υπομονή, κ. Πρόεδρε, και όχι εσείς που μας λέτε κιόλας πως μας ανέχεστε. Εμείς ανεχόμαστε την ακυβερνησία σας. Εμείς ανεχόμαστε τις προσβολές και την υποτίμηση του σιναφιού σας.

Για το έγκλημα φταίνε οι εγκληματίες που το διαπράττουν, φταίνε οι αστυνομικοί που είναι ανίκανοι, αλλά δεν φταίει ο αρμόδιος υπουργός και όλοι οι εμπλεκόμενοι που δεν έχουν σχέδιο, παρά μόνο με αυθόρμητες, επιφανειακές και επικοινωνιακές πρακτικές επιχειρείται η πάταξή του.

Κάντε μια βόλτα στα νοσοκομεία, κ. Πρόεδρε. Απροειδοποίητα και χωρίς τη συνήθη συνοδεία. Ως απλός πολίτης κάντε τη βόλτα σας στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και αλλού να δείτε τι έχουν να αντιμετωπίσουν γιατροί και ασθενείς.

Και πηγαίνετε και στα σχολεία να δείτε δασκάλους και καθηγητές που μόνοι παλεύουν για να παραδώσουν στην κοινωνία σωστούς πολίτες. Μην ακούτε τους αυλικούς σας για μεμονωμένα περιστατικά -που ντροπιάζουν όλους τους εκπαιδευτικούς έτσι κι αλλιώς- και να νομίζετε πως είναι ο κανόνας. Και δείτε τι όπλα έχετε δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις που (πρέπει) έχει το δημόσιο σχολείο.

Μην κουνάτε το δάκτυλο στον συνδικαλισμό και το συνδικαλιστικό κίνημα, κ. Πρόεδρε. Μην καταφεύγετε σε πρακτικές που απλά επιβεβαιώνουν τον κακό εαυτό της διακυβέρνησής σας. Δείτε την αλήθεια κατάματα. Αλλά, κ. Πρόεδρε, αλλού η θάλασσα και αλλού το πλοίο… Αν με εννοείτε…