Μια αγκαλιά και ένα ευχαριστώ…

29

Της Χριστίνας Γεωργίου

 

15 Μαΐου σήμερα, Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας. Μία ημέρα η οποία πρέπει να γιορτάζεται κάθε ώρα, κάθε δευτερόλεπτο.

Η σημασία και η σπουδαιότητα της οικογένειας λειτουργεί ως ο βασικός πυλώνας για τη συνέχιση της ζωής με αξίες και ηθικές.

Ανέκαθεν η οικογένεια ήταν ένας σπουδαίος θεσμός, ο οποίος διαχρονικά συμβάλλει θετικά στην κοινωνία, έστω και με δυσκολίες, με κάθε είδους προσπάθειες για την ευημερία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των μελών της.

Με την απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1993, η σημερινή μέρα πρέπει να γιορτάζεται δυνατά από όλους, ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας.

Η οικογένεια είναι αυτή που μας έδωσε ζωή, μας μεγάλωσε, μας έδωσε κίνητρα για να κτίσουμε τα όνειρά μας, να δημιουργήσουμε και να μάθουμε τι πάει να πει σεβασμός, εκτίμηση, αγάπη, ανθρωπιά και ευαισθησία.

Αν και κάποιοι θα έλεγαν πως η μάθηση ξεκινά από το σχολείο, εγώ θα έλεγα πως όλα ξεκινούν από την οικογένεια και αργότερα από το σχολείο. Θυμήσου· πρώτα βήματα, πρώτες λέξεις, συμβουλές, πρώτα μούτρα, θυμός, αγωνία, άγχος, ευαισθησία, ασφάλεια, προστασία, όλα αυτά που όσο χρονών κι αν γίνεις, οι γονείς, και γενικά η οικογένεια, θα τα βιώνουν μαζί σου.

Σε είδαν στις μαύρες σου, στις γκρίζες και στις άσπρες σου μέρες. Σε έντυσαν, σε σκέπασαν, σε τάισαν, σου έδωσαν και άλλα «σε» και «σου».

Φτάνοντας στο 2019 και στρέφοντας ταυτόχρονα τον χρόνο πίσω, θα διαπιστώσει κανείς ότι τα πράγματα αναφορικά με τον θεσμό της οικογένειας έχουν κάπως αλλάξει.

Οι γοργοί ρυθμοί ζωής, η πίεση της δουλειάς, το οικονομικό, τα μειωμένα δικαιώματα, οι αγώνες για επιβίωση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν αλλάξει σε κάποιο βαθμό τα δεδομένα της οικογένειας, ή, ακόμα καλύτερα, την έννοια της λέξης «οικογένεια».

Διαζύγια, λιγοστά παιδιά λόγω οικονομικών προβλημάτων, δουλειές και ωράρια χαοτικά, υποχρεώσεις, τσακωμοί και οτιδήποτε κάνει τον άλλο να σκεφτεί αρνητικά.

Ο χρόνος πλέον που πρέπει να περάσουν τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους έγινε χρήμα… «Μπαμπά, μαμά, θες να παίξουμε», «Όχι τώρα βιάζομαι» είναι οι διαλόγοι που γίνονται καθημερινά, με το παιδί να σκύβει το κεφάλι και να ξεσπά.

Η αλήθεια αυτή είναι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν παύει όμως να πρέπει να προσπαθήσουμε να τα επαναφέρουμε ή τουλάχιστον να τα βελτιώσουμε.

Αφιέρωσε χρόνο για την οικογένειά σου, αγκάλιασέ τους και πες τους ευχαριστώ.

Έστω σήμερα, έστω και αύριο. Όχι μόνο στη μαμά, στον μπαμπά, αλλά και στ’ αδέρφια, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στα ζώα σου, στους φίλους σου και ό,τι είναι για σένα οικογένεια.

Το αξίζουν.