Μία είναι η γλώσσα της κυβέρνησης, λέει ο Πρόεδρος

  148

  Προσπάθεια αποπροσανατολισμού καταλογίζει σε όσους τον επικρίνουν

  «Αντί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο εθνικά πρέπον, ασχολούμαστε εάν τάχα υπάρχει διγλωσσία μεταξύ του Προέδρου και των Υπουργών του», ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

  Σε δηλώσεις, μετά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Πετρολίνα στο Βασιλικό, χθες, και ερωτηθείς εάν είχε ή θα έχει ενημέρωση για τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι υπήρξε συνεννόηση με την κα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, «ότι θα μετέφερε, και φαίνεται πως μετέφερε, τα μηνύματα. Αναμένω την ενημέρωση τις επόμενες των ημερών, μόλις επιστρέψει», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

  Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης περί διγλωσσίας μεταξύ Προεδρικού και Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μια είναι η γλώσσα της κυβέρνησης, είτε αυτή εκφράζεται διά του Προέδρου είτε διά των Υπουργών και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Υπουργό Εξωτερικών».

  Είπε πως ρωτήθηκε κατά πόσο αναμένει από την ΕΕ σκληρότερα μέτρα και η απάντησή του ήταν πως «λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες, όχι επί του παρόντος. Δηλαδή έχουμε το θέμα της Λιβύης, της Συρίας, έχουμε σωρεία (ζητημάτων), συνεπώς αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προσπαθειών αποκλιμάκωσης μιας έντασης».
  Η ερώτηση, πρόσθεσε, ήταν «εάν και κατά πόσο» και διερωτήθηκε «πού βρίσκεται η διάσταση απόψεων. Η κυβέρνηση, ενεργούσα με κοινή πολιτική, πέτυχε τις κυρώσεις εις βάρος προσώπων με στοχευμένα, συγκεκριμένα μέτρα», κατά τον ίδιο.

  Αυτό, όμως, που τον ξενίζει, συνέχισε «είναι η προσπάθεια να λησμονούμε τη δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας, που αποτελούν την αφορμή και την αιτία είτε για την κρίση στην ευρύτερη περιοχή, πολύ όμως περισσότερο για το κυπριακό πρόβλημα, που η πρόκληση είναι καθημερινή. Βρίσκονται ήδη στο θαλασσοτεμάχιο 8 και με προκλητικό τρόπο περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου προχωρούν σε γεωτρήσεις και αντί να καταδικάζουμε ή να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο εθνικά πρέπον, ασχολούμαστε εάν τάχα υπάρχει διγλωσσία μεταξύ του Προέδρου και των Υπουργών του».

  Κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «κάποιοι μπορεί να θέλουν να αποπροσανατολίσουν». «Θα πρέπει να προβληματίσει επιτέλους ότι είναι μόνο μέσα από την ενότητα (που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση) και όχι την κριτική που ασκείται εις βάρος της κυβέρνησης αντί σε εκείνους που φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι καταγράφεται όχι μόνο τοπικά, αλλά σημειώνεται και διεθνώς».

  Όσον αφορά το τερματικό, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, αποτελείται από 18 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 113 χιλιάδων κυβικών μέτρων όλων των τύπων καυσίμων και είναι κατά 77 χιλιάδες κυβικά μέτρα περισσότερης χωρητικότητας απ’ ό,τι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρνακα. Μετά την πλήρη μεταφορά των εργασιών στο Βασιλικό, θα αρχίσει σύντομα η αποξήλωση των υπολοίπων εγκαταστάσεων στη Λάρνακα με την κατεδάφιση όλων των δεξαμενών και τον καθαρισμό της γης.

  Επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων από τους κυβερνώντες

  «Αντί ο κ. Αναστασιάδης να δώσει απαντήσεις για τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του, ισχυριζόμενοι εδώ και δύο χρόνια ότι θωράκισαν την ΑΟΖ και ότι το ενεργειακό μας πρόγραμμα θα προχωρούσε απρόσκοπτα, αναλώνεται κατά την προσφιλή του μέθοδο σε προσβλητικά υπονοούμενα για την αντιπολίτευση και για την τεκμηριωμένη κριτική που ασκούμε», τονίζει το ΑΚΕΛ.

  Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. σε διπλανή στήλη), το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού, επισημαίνει πως δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ που να μην καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Όμως το ερώτημα παραμένει. Πού είναι αλήθεια η “θωράκιση”, όταν η Τουρκία προχωρεί ανενόχλητη στις παράνομες γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Με τέτοιες επιτυχίες που τάχατες καταγράφουν στην εξωτερική πολιτική, γιατί σε διαδοχικές εκθέσεις για το Κυπριακό ο ΟΗΕ μάς φορτώνει ευθύνες, ενώ η Τουρκία είτε παραμένει αλώβητη είτε εισπράττει και τα εύσημα;»

  «Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα που καταρρέει η πολιτική τους και αποκαλύπτονται οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν στους πολίτες, αντί οι κυβερνώντες να ασχοληθούν με την ουσία δίνοντας πειστικές απαντήσεις και πάλι αναλώνονται στην επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων», υπογραμμίζει και καλεί τους κυβερνώντες να καταλάβουν επιτέλους ότι έχει όρια η επικοινωνιακή διαχείριση. «Οφείλουν να ασχοληθούν με την ουσία της πολιτικής τους, η οποία μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί», καταλήγει ο Α. Δαμιανού.