Μια «ελαττωματική» δημοκρατία

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Οι τελευταίοι μήνες, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, επιβεβαίωσαν ουσιαστικά ότι η δημοκρατία στην Κύπρο υπολειτουργεί.

Αυτή η υπολειτουργία της δημοκρατίας μας είναι αναγνωρισμένη και διεθνώς. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Intelligence Unit του περιοδικού The Economist, στη διεθνή κατάταξη των χωρών ως προς το δείκτη δημοκρατίας, η Κύπρος ανήκει στις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες» (flawed democracies). Να σημειώσουμε ότι η κατηγοριοποίηση γίνεται σε «πλήρεις δημοκρατίες», όπου ανήκουν οι 13 από τις 20 χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η δεύτερη κατηγορία, μεταξύ των οποίων και η δική μας, χαρακτηρίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες». Εκείνες που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία χαρακτηρίζονται ως «υβριδικά καθεστώτα», ενώ τελευταία κατηγορία είναι τα «απολυταρχικά καθεστώτα».

Στο σύνολο η Κύπρος κατατάσσεται στην 34η θέση στον κόσμο, και από 21 χώρες της «Δυτικής Ευρώπης» στη 18η θέση, μόνο πάνω από Βέλγιο, Ελλάδα και Τουρκία.

Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι άξια σχολιασμού αν δεν μπει στην εξίσωση η υγειονομική κρίση. Μια κρίση που έφερε τους πολίτες και τα κράτη στο δίλημμα αν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και κεκτημένα, στο όνομα της ασφάλειας και της υγείας. Όπως είναι λογικό, η καταπληκτική πλειοψηφία έθεσε την υγεία πάνω από την προσωρινή υποχώρηση της δημοκρατίας.

Καπηλευόμενοι αυτές τις παραχωρήσεις, κυβερνήσεις και εξουσιαστές εξυπηρετούν την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία τους. Κυβερνώντες που ηδονίζονται από την εξουσία και το χρήμα. Που αντί να επενδύσουν στην Υγεία για γρηγορότερη αποκατάσταση της «κανονικότητας», επενδύουν στην καταστολή και την αστυνομοκρατία.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι κυπριακό «προνόμιο», είναι όμως χαρακτηριστικό της δεξιάς συντηρητικής ιδεολογίας και φιλοσοφίας. Αυτής δηλαδή που κυβερνά εκτός από την Κύπρο και σε άλλες «δυτικές» χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάταξη της Κύπρου στις χαμηλότερες της Ευρώπης και που κατεβάζει χαμηλά τον μέσο όρο της χώρας, είναι αυτός της «κυβερνητικής λειτουργίας» (5,36/10), που ως προς τον συγκεκριμένο τομέα μάς κατατάσσει στα «υβριδικά καθεστώτα». Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια βαθμολογία στην κυβερνητική λειτουργία έχει και το «καθεστώς» Ερντογάν στην Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι πως στους υπόλοιπους δείκτες η Κύπρος έχει σχετικά καλές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα, 9,17/10  στους τομείς των εκλογικών διαδικασιών, 8,53/10 στις πολιτικές ελευθερίες, 7,22/10 στον τομέα πολιτικής συμμετοχής και 7,50/10 στον τομέα του πολιτικού πολιτισμού.

Η υποβάθμιση της δημοκρατίας μας είναι ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο λαός το έχει αντιληφθεί και το έδειξε στην πράξη με τη μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου. Διαδήλωση, μάλιστα, όπου ο λαός έκλεισε τα αυτιά του στις προβοκατόρικες δηλώσεις για «ταραχοποιά στοιχεία που ενδεχομένως να παρεισφρήσουν» και υποδειγματικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, φώναξε «τέρμα στον κυβερνητικό αυταρχισμό».