Μια οφειλή προς τους μαθητές και μια απάντηση στο Υπουργείο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Οταν ο μέσος όρος του ποσού που χρειάζονται οι μαθητές για τα σχολικά έξοδά τους φτάνει τις 2.500-3.000 ευρώ το χρόνο, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΠΣΕΜ ανάμεσα στους μαθητές, φάνηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το κονδύλι που χρειάζονται είναι για πολλές οικογένειες αβάσταχτο. Ιδιαίτερα στην Κύπρο του σήμερα, των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, της ανεργίας και των περικοπών, ποσά που φτάνουν τις χιλιάδες ευρώ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Ως μέτρο αντίδρασης οι οργανωμένοι μαθητές αποφάσισαν σήμερα, την πέμπτη περίοδο, να κατέλθουν σε αποχή από τα μαθήματά τους. Καλούν μάλιστα ως συμπαραστάτες τούς γονείς και καθηγητές τους. Σίγουρα οι γονείς που βιώνουν πρώτοι την επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό δεν μπορούν παρά να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους. Ερωτηματικό βέβαια υπάρχει για το τι θα πράξουν οι καθηγητές τους. Ως γονείς και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σημερινή παιδεία ακόμη και αυτή η δημόσια έχει το δικό της κόστος. Το «δωρεάν παιδεία», μάλλον στις μέρες μας αποτελεί απλά ένα σύνθημα.

Οι καθηγητές που καθημερινά συναναστρέφονται με τους μαθητές μέσα στα σχολεία οφείλουν πρώτοι να τους στηρίξουν σε αυτή τους την απόφαση. Η φτώχεια είναι άλλωστε μέσα στα σχολεία, όλοι το παραδέχονται. Πέραν όμως από τα καταγραμμένα νούμερα, υπάρχουν και δεκάδες άλλα παιδιά που περνούν δυσκολίες αλλά δεν το μαρτυρούν. Για να μπορεί ένας μαθητής να απολαμβάνει κάποια ουσιώδη σημαίνει ότι οι γονείς του στερούνται άλλα αναγκαία.

Βέβαια στη σημερινή αποχή των μαθητών αντέδρασε όπως ήταν αναμενόμενο το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν είναι τα όσα επικαλείται στη σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο. Δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται σε στοχευμένα μέτρα που υλοποιεί και σε αυτά να συμπεριλαμβάνει την παροχή δωρεάν σίτισης, τη δωρεάν μεταφορά, την απαλλαγή των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από τα τέλη συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις ή την επέκταση της λειτουργίας των καλοκαιρινών σχολείων και σε περιοχές εκτός ΖΕΠ. Η δωρεάν σίτιση δεν αφορά την πλειοψηφία των μαθητών ούτε και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στις παγκύπριες εξετάσεις. Δωρεάν μεταφορά φέτος δεν υπάρχει ούτε και έγινε επέκταση της λειτουργίας των καλοκαιρινών σχολείων.

Ας μην γελιόμαστε.

Οι κυβερνώντες προσπαθούν άλλη μια φορά να παραπλανήσουν εντέχνως την κοινή γνώμη. Ας κοιτάξουν γύρω τους και ας αναλογιστούν τις πραγματικές ανάγκες. Μια οικογένεια στην Κύπρο του 2014 που διαβιεί δύσκολα δεν χρειάζεται βούλα άπορου. Φτάνουν και περισσεύουν τα όσα της έχουν υποβάλει τα αρπακτικά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ντόπιοι και ξένοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy