Μικρό βήµα για επανέναρξη συνοµιλιών

201
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Συµφωνήθηκε οδικός χάρτης, αν και παραµένουν διαφωνίες

Ένα αναγκαίο αλλά µικρό βήµα έγινε χθες στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συµφώνησαν επί ενός οδικού χάρτη προς την τριµερή συνάντηση µε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, είναι εµφανές πως υπάρχουν διαφωνίες, οι οποίες αποτελούν σηµαντικά βαρίδια στη διαδικασία. Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών από το Προεδρικό και τα κατεχόµενα αντίστοιχα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εστίασε περισσότερο στη στάση του για τα ζητήµατα που αποτελούν αγκάθια, ενώ ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε µε περισσότερη λεπτοµέρεια και στα διαδικαστικά ζητήµατα που µπορούν να επαναφέρουν το διάλογο, τονίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία δεν θα είναι ανοιχτού τέλους.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «θετικό κλίµα», µίλησε για παραµονή σοβαρών διαφωνιών, όµως όπως είπε «χωρίς διάλογο δεν µπορούν να γεφυρωθούν διαφορές». Σύµφωνα µε τον ίδιο, κατέληξαν πως «δηµιουργούνται οι προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχίσουν τη συνεργασία µε την κ. Λουτ προκειµένου να διαµορφωθούν οι όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραµένουν σε σηµαντικά ζητήµατα, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί µια τριµερής συνάντηση µεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του υποφαινόµενου και του κ. Ακιντζί, έτσι ώστε να δούµε πώς παραπέρα προχωρούµε». Σε ερώτηση αν το θέµα των όρων αναφοράς αποτελεί προϋπόθεση για την τριµερή συνάντηση ή είναι διαφορετικό θέµα, ο Πρόεδρος είπε «θα µας οδηγήσει στην τριµερή συνάντηση». Σε σχέση µε την αναφορά περί αίσθησης του επείγοντος που περιλαµβάνεται και στην ανακοίνωση των ΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος επέλεξε να υπεκφύγει κάνοντας λόγο για το επείγον «του τερµατισµού των έκνοµων ενεργειών» της Τουρκίας. Ο κ. Ακιντζί τόνισε πως µπορούν να προκύψουν οι όροι αναφοράς εάν συνεχίσουν να δεσµεύονται από τις συγκλίσεις του παρελθόντος, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου 2017, που αναφέρεται και στα ψηφίσµατα του ΣΑ του ΟΗΕ. ∆ιαδικαστικά είπε πως εάν υπάρξουν σηµεία στα οποία δεν υπάρξει αποτέλεσµα µπορούν, συνέχισε, να τα συζητήσουν και να τα διαφωτίσουν µε τον ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση που θα έχουν. Πρέπει, είπε, «να τερµατιστεί πλέον η συζήτηση για το τι θα διαπραγµατευτούµε και αυτό θα ξεκαθαρίσει σε µια ανεπίσηµη πενταµερή συνάντηση». Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε στις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες, ωστόσο µίλησε για επαναβεβαίωση της διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας. «Αρκεί», πρόσθεσε την ουρά, «να οδηγεί σε ένα λειτουργικό, βιώσιµο κράτος». Για την αποκέντρωση εξουσιών ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση πως θα συζητηθεί. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η αποκέντρωση εξουσιών ήταν πάντοτε προσέγγιση της τ/κ πλευράς, αλλά όχι της ε/κ. «Είµαστε έτοιµοι να συζητήσουµε» το θέµα είπε, υπό τον όρο της συµφωνίας στις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες. Ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης συνδέει την αποκέντρωση µε τη θετική ψήφο την οποία ουσιαστικά εξισώνει µε την αριθµητική ισότητα.

Για το θέµα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήγειρε τις έκνοµες ενέργειες της Τουρκίας, µε τις οποίες αµφισβητούνται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε από την άλλη πως εάν Ε/κ, Τ/κ δεν προχωρούν µαζί, ο καθένας θα πράττει χώρια. ∆ιαφωνία υπήρξε και επί της πρόταση Ακιντζί για επιτροπή κοινής διαχείρισης, ωστόσο αναµένουν τη γραπτή αντιπρόταση του Προέδρου. Πάντως στην παρατήρηση δηµοσιογράφων ότι οι Ε/κ απορρίπτουν την πρόταση για επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες αλλά προτείνουν επιτροπή για τα Βαρώσια, ο κ. Ακιντζί φάνηκε να συµφωνεί µε αυτήν αλλά είπε πως άκουσε τα παράπονα.

∆ηµήτρης Παλµύρης

ΟΗΕ: Με την αίσθηση  του επείγοντος

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωµένα Έθνη, εκ µέρους των ηγετών, µετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην οικία Σπέχαρ, γίνεται αναφορά πως οι ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες µε την αίσθηση του επείγοντος.

«Οι ηγέτες είχαν µια ειλικρινή και δηµιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν µε αποφασιστικότητα την εµπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δοµηµένων και προσανατολισµένων σε αποτέλεσµα διαπραγµατεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, µε την αίσθηση του επείγοντος», αναφέρει η ανακοίνωση. Σηµειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ετοιµότητά τους για µια τριµερή συνάντηση µε τον ΓΓ των ΗΕ µετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραµµατίσουν τα περαιτέρω βήµατα.

Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόµη πως σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρµογή των µέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το µέτρο που αφορά την τηλεφωνική διασύνδεση που θα διευκολύνει τη µεγαλύτερη δυνατή επαφή µεταξύ των δύο κοινοτήτων. Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσµευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών µε στόχο να βελτιωθεί η καθηµερινότητα όλων των Κυπρίων και µε στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ µε τη στήριξη των ΗΕ.