Μικτό σύστηµα θέλουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια

271

Ξεκάθαρα τάσσονται κατά του ΓεΣΥ απορρίπτοντας το διάλογο µε τον ΟΑΥ

Επιµένουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε αλλαγή πλεύσης του Γενικού Συστήµατος Υγείας µε ένα µικτό σύστηµα καθώς και µε τις αναγκαίες τροποποιήσεις στη νοµοθεσία, ενώ την ίδια ώρα απορρίπτουν και το διάλογο µε τον ΟΑΥ, ο οποίος και παρουσιάζεται έτοιµος να συζητήσει τις όποιες οικονοµικές διαφορές προκύπτουν.

Όπως φαίνεται και µε δηµόσιες τοποθετήσεις ούτε διάλογο µε τον Οργανισµό Ασφάλισης Υγείας δεν αποδέχεται πλέον ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) παραπέµποντας σε πιθανό διάλογο µε το Υπουργείο Υγείας και τα πολιτικά κόµµατα ώστε να προωθηθούν εκείνες οι αλλαγές για να οδηγηθεί το ΓεΣΥ σε ένα µικτό σύστηµα. Συγκεκριµένα µε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΙΝ επιβεβαιώνει τη συµµετοχή στο «αντί-ΓεΣΥ», δηλαδή στο ∆ίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής.

Όπως προκύπτει, αρκετά από τα µέλη του Συνδέσµου αποφάσισαν όπως συνεχίσουν µε την άσκηση της ελεύθερης ιατρικής εκτός του ΓεΣΥ. Παράλληλα όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής στο ∆ίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής έχουν εγγραφεί και 580 ειδικοί γιατροί, οι οποίοι επίσης δεν συναινούν µε το ΓεΣΥ. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο κ. Καδής είπε πως η θέση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι ξεκάθαρη:
«∆ιαφωνούµε µε το προτεινόµενο ΓεΣΥ και θα συµπορευθούµε µε ασθενείς και πολίτες για να ευαισθητοποιήσουµε τα κέντρα αποφάσεων ώστε να προχωρήσουν µε αλλαγές για να µπορεί να λειτουργήσει ένα βιώσιµο ΓεΣΥ και να µπορέσουν να συµµετάσχουν σε αυτό και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια». Όπως είπε ο κ. Καδής «θα πρέπει να λειτουργήσει ένα µικτό σύστηµα».

Νωρίτερα χθες ο ΠΑΣΙΝ είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση όπου 14 ιδιωτικά νοσηλευτήρια παγκύπρια δηµοσιοποίησαν την απόφασή τους να µην ενταχθούν στο ΓεΣΥ αλλά στο ∆ίκτυο. Πρόκειται για τα: American Medical Center-Λευκωσία, Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκοµείο-Λευκωσία, Αρεταίειο Νοσοκοµείο-Λευκωσία, Ιατρικό Κέντρο Ευαγγελίστρια-Λευκωσία, Ιδιωτικό Νοσοκοµείο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου-Λεµεσός, Ιδιωτικό Νοσοκοµείο Άγιος Ραφαήλ-Λάρνακα, Ιδιωτικό Νοσοκοµείο Λητώ-Παραλίµνι, Ιδιωτικό Νοσοκοµείο Τίµιος Σταυρός-Λάρνακα, Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκοµείο-Λευκωσία, Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Άγιος Γεώργιος-Λάρνακα, Napa Olympic Private Hospital-Αγία Νάπα, Οφθαλµολογικό Κέντρο Πάνθεο-Λεµεσός, Πολυκλινική Υγεία-Λεµεσός, Πρότυπος Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Λήδρα-Λευκωσία. Να σηµειώσουµε ότι στη χώρα µας λειτουργούν πέραν των 70 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κλινικών παγκύπρια.

Κάποιοι προσπαθούν να δηµιουργήσουν φόβο στο κοινό και πίεση στην πολιτεία για να προωθήσουν αλλαγές επεσήµανε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σηµείωσε ότι ο ΟΑΥ είναι έτοιµος να συζητήσει τις ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε ό,τι αφορά το οικονοµικό κοµµάτι. Μάλιστα τους κάλεσε να έρθουν να συζητήσουν και εάν επαληθευτεί ότι υπάρχει απόκλιση, ο ίδιος ο ΟΑΥ θα ζητήσει επιπλέον χρήµατα για τον προϋπολογισµό. Ωστόσο διερωτήθηκε γιατί τόσους µήνες ο ΠΑΣΙΝ δεν ήρθε να συζητήσει. «Κάποιοι προσπαθούν να δηµιουργήσουν φόβο στο κοινό και πίεση στην πολιτεία για να προωθήσουν αλλαγές. Τόσους µήνες γιατί δεν ήρθαν να συζητήσουµε. Εχουµε επαρκή προϋπολογισµό και µπορούσαν να έρθουν να συζητήσουµε και αν όντως η έγνοια τους είναι ο ασθενής ιδού η ρόδος ιδού και το πήδηµα».
Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δηµιουργείται µια µεγάλη δυναµική και µε τους προσωπικούς γιατρούς και τα κλινικά εργαστήρια ενώ διασφαλίζεται ότι σε κάθε επαρχία θα λειτουργήσει τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο.

Ελένη Κωνσταντίνου

Πράσινο φως και από τα κλινικά εργαστήρια

Μετά τους φαρµακοποιούς και τα κλινικά εργαστήρια αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την ένταξή τους στο Γενικό Σύστηµα Υγείας. Συγκεκριµένα, µετά από σχετική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που διενεργήθηκε το περασµένο Σάββατο, αποφασίστηκε η συµµετοχή στο Γενικό Σύστηµα Υγείας. Από τα 87 κλινικά εργαστήρια τα 77 ψήφισαν θετικά επί των προτάσεων του ΟΑΥ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσµου ∆ιευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου, σηµείωσε ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση τοποθετήθηκε θετικά επί των προτάσεων του ΟΑΥ διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους ως προς τη βιωσιµότητά τους, καθώς επίσης και της διασφάλισης της ελεύθερης επιλογής του ασθενούς ως προς το εργαστήριο.

Ο κ. Χαριλάου χαρακτήρισε ως πολύ ουσιώδη τα εν λόγω ζητήµατα και ως εκ τούτου θα µεταφέρουν τις σχετικές ανησυχίες και στην επιτροπή Υγείας της Βουλής. Να σηµειώσουµε πως ο δικαιούχος θα έχει το δικαίωµα πρόσβασης σε οποιοδήποτε εργαστήριο της επιλογής του το οποίο είναι συµβεβληµένο µε τον ΟΑΥ, αφού λάβει παραπεµπτικό από προσωπικό ιατρό ή ειδικό ιατρό.

Επίσης να υπενθυµίσουµε ότι στην α’ φάση του ΓεΣΥ καλύπτεται η εξωνοσοκοµειακή φροντίδα υγείας µε υπηρεσίες από προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και παιδιά, ειδικούς ιατρούς, φάρµακα, εργαστηριακές εξετάσεις. Η 2η Φάση του ΓεΣΥ θα µπει σε εφαρµογή τον Ιούνιο του 2020 και καλύπτει την ενδονοσοκοµειακή φροντίδα.