Μιλούν για νομική ασάφεια στην κυπριακή ΑΟΖ και εμείς…

72

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε ένα άτυπο Συμβούλιο δεν θα μπορούσαν να ληφθούν κυρώσεις και μέτρα εναντίον της Τουρκίας, δικαιολογήθηκε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ούτε αναμένουμε τη λήψη έμπρακτων μέτρων στο Συμβούλιο που θα γίνει στις 28 Μαΐου 2019, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, αφού θα είναι μόνο δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές. Έγινε μια «τουρκική εισβολή» -έτσι την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- και ακόμη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι να μας υπερασπιστούν έμπρακτα.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας χάριν της Κύπρου πέρα από τις φραστικές καταδίκες, συστάσεις και προτροπές. Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, ότι «δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη την Ε.Ε., αλλά η Ε.Ε. την Τουρκία». Η Τουρκία είναι μια τεράστια οικονομική αγορά, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε.

Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρέπει να μηδενίζουμε έστω και αυτή την ηθική στήριξη και συμπάθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας. Όχι, όμως, και να υπερβάλλουμε… Να διατυμπανίζουμε ότι «θωρακιζόμαστε» από την Ε.Ε., από τις τριμερείς συνεργασίες, από τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί σύμμαχοι της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι οι πρώτοι που αμφισβήτησαν την κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι «είναι περιοχή που διεκδικεί» η Κύπρος και όχι που της ανήκει. Οι Γερμανοί εταίροι μας στην Ε.Ε. εξέδωσαν ανακοίνωση ότι υπάρχουν «νομικές ασάφειες στη συγκεκριμένη περιοχή». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος εκπροσωπεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε ότι «οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι γύρω από την Κύπρο».

Μετρώντας λοιπόν αντικειμενικά και σωστά τις πραγματικές μας δυνάμεις και το ανάστημά μας, τότε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με διπλωματικά μέσα -το είπε χθες ο Πρόεδρος- το δίκαιό μας. Αυτό απαιτεί ξεκάθαρες θέσεις και αξιοπιστία.

Απαιτεί να θέσουμε προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού, όχι την οποιαδήποτε λύση, η οποία θα ενώσει το λαό και την πατρίδα μας και θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και αμοιβαίας ειρηνικής συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.