Μείναμε «γυμνοί»… μόνο υποσχέσεις

ΤΗΣ Ελένης Κωνσταντίνου

Μια από τα ίδια αποκάλυψε πάλι η συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής αφού για άλλη μια φορά επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση από πλευράς κυβερνώντων να υπογράψουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο περιορίζονται στις υποσχέσεις που μένουν στα χαρτιά.

Τι κι αν μας έλεγαν οι κυβερνώντες εδώ και δύο χρόνια σχεδόν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν έτοιμη για κύρωση της σύμβασης, εντούτοις παραμένει η «γύμνια» μας στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνο.

Ακούσαμε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λέει ότι ο αρμόδιος Υπουργός Ιωνάς Νικολάου ανέλαβε το βάρος της ευθύνης για την υπογραφή της Σύμβασης και πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κύρωση και η εφαρμογή της.

Ωστόσο αυτό που μετρά είναι το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει τίποτα. Ακόμη οι κυβερνώντες μελετούν τα βήματα για να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί και οι δομές για την εφαρμογή της.

Βέβαια όπως φαίνεται οι περιορισμοί που υπάρχουν αφορούν κατά κύριο λόγο τα οικονομικά. Ακούμε εδώ και καιρό το ίδιο τροπάρι χωρίς να γίνονται τα απαραίτητα βήματα την ώρα που η Κύπρος παραμένει μια από τα λιγοστά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν υπέγραψε ακόμη τη Σύμβαση. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν φτάνει μόνο η υπογραφή, αλλά και η κύρωση.

Αυτό που φαίνεται ότι καθυστερεί τους κυβερνώντες είναι οι υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ των οποίων και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Αλλωστε όπως είπε και ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχουν επιφυλάξεις ως και προς τις οικονομικές αποζημιώσεις από το κράτος.

Πέρα όμως από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις και μια υποχρέωση που θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία επιτέλους να αναλάβει είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι θα επωφεληθούν από την πρακτική εφαρμογή της Σύμβασης.

Να μελετηθούν τα κενά, οι ελλείψεις, οι δομές που δεν υπάρχουν για να στηρίξουν τα θύματα βίας σήμερα. Εφησυχάζει το κράτος με την ανάληψη τέτοιων ευθυνών από μη κυβερνητικές οργανώσεις αγνοώντας και τις δικές του υποχρεώσεις.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι πάρα πολλά και εκτός από αυτά που καταγγέλλονται υπάρχουν άλλα τόσα που παραμένουν στο σκοτάδι, αφού η βία αντιμετωπίζεται ακόμη ως ένα θέμα ταμπού.

Πάντως ανάμεσα στα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της βίας όπως έχουμε προαναφέρει περιλαμβάνεται και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία, στήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων, στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy