Μίζα, φτώχεια και καθόλου φιλότιμο

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Την ώρα που η ανεργία χτύπαγε κόκκινο, αμέσως μετά το κούρεμα των καταθέσεων, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έβαλαν μπρος το ξεπούλημα της ιθαγένειας με τα ταχύρρυθμα βήματα των «χρυσών» διαβατηρίων σε απατεώνες, καταζητούμενους και φοροφυγάδες παγκόσμιου βεληνεκούς, με μία μικρή ελίτ να υφαρπάζει εκατομμύρια ευρώ και να αφήνει ψίχουλα στην πραγματική κυπριακή οικονομία.

Το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχτηκε ότι από το ξεπούλημα της κυπριακής ιθαγένειας, μέσω των «χρυσών» διαβατηρίων, το ποσοστό του κέρδους που έφθανε στα ταμεία του κράτους ανερχόταν μόλις στο 0,3%.

Παράλληλα, τα άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο του 2019 ανέρχονταν στο 22,3%, σύμφωνα με την Eurostat, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες φτωχοποιήθηκε. Πλέον, με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, που άρχισαν να γίνονται εμφανείς, τα πράγματα για τον μέσο πολίτη είναι ακόμη πιο δύσκολα, χωρίς να βλέπουμε στην ουσία προσπάθειες από τους κυβερνώντες να επιλύσουν τα προβλήματα που συσσωρεύονται καθημερινά. Τουναντίον, οι κυβερνώντες τέως και νυν της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και καταφεύγουν σε πολιτικές δαπέδου, όπως αυτές που είδαμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας με τα γνωστά ΡΕ Χάσικε και ΡΕ Χάρη.

Οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, που έχουν καταστεί πλέον σπάνιο είδος παραπαίουν, με τα ενοίκια να τρέχουν και να συσσωρεύονται, ενώ οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές λόγω πανδημίας.

Το ζήτημα της θέσπισης κατώτατου μισθού, που θα λύσει αρκετά προβλήματα, η κυβέρνηση το αποφεύγει συστηματικά, σαν ο διάολος το λιβάνι, φοβούμενη τους μεγαλοεπιχειρηματίες συνοδοιπόρους της, δηλώνοντας ότι θα θεσπιστεί μόνο όταν η ανεργία θα είναι κάτω από το 5%. Την ίδια ώρα, τα 500ευρα και 600ευρα ως μισθός έχουν κάνει εδώ και καιρό την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Η άγνοια όμως των κυβερνώντων δεν είναι πώς να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβλήματα που προέκυψαν και να αναθεωρήσουν το μοντέλο της κοινωνικής προστασίας και την αναχρονιστική νομοθεσία για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά πώς να ξεγλιστρήσουν, αποφεύγοντας την κριτική για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από τη διαφθορά μέχρι την ανίσχυρη κοινωνική πρόνοια.

Οι σκανδαλώδεις αριθμοί σε ευρώ που οικειοποιήθηκαν τα μεγάλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου και του γραφείου του Προέδρου, αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες σε τέτοιους μάλιστα δυσοίωνους οικονομικούς καιρούς που περνά ο τόπος. Η δε αλαζονεία και η κοροϊδία που επικρατεί στους κύκλους του Προεδρικού μεγάρου προκαλεί την αγανάκτηση του κάθε υποψιασμένου πολίτη, που αντιλαμβάνεται ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνα για τις τσέπες των ολίγων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.