Μόνη απάντηση στις ακόμη πιο δύσκολες μέρες είναι η οργάνωση

Του Γιάννη Κακαρή

 

Η πανδημία του κορονοϊού δεν έφερε οικονομική κρίση, απλά επιτάχυνε την κρίση η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό. Τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού εμβάθυναν περαιτέρω την κρίση, αφού εδώ και 8 μήνες είμαστε σε ολικό ή μερικό lockdown. Ειδικότερα, όταν τα μέτρα που λαμβάνονται στερούνται επιστημονικότητας.

Είναι γεγονός ότι οι διαδοχικές δοκιμασίες με τα ολικά ή τοπικά lockdown στα οποία υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν συνέβαλαν στην ανατροπή της κακής επιδημιολογικής εικόνας. Αντιθέτως, το μόνο που κατάφεραν είναι να εξαθλιωθεί ο κόσμος και να αγανακτήσει. Χιλιάδες μικρομεσαίοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση, ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι -όσοι δεν απολύθηκαν- είδαν τους μισθούς τους και τα ωφελήματα να μειώνονται. Σημειώνονται ότι οι συνέπειες του κορονοϊού ήρθαν να προστεθούν σε αυτές της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και να κάνουν ακόμη πιο δυσβάστακτη τη διαβίωση. Σχεδόν κανένα από τα δικαιώματα που απώλεσαν οι εργαζόμενοι κατά την οικονομική κρίση, δεν έχει επανέλθει. Ακόμα και αν επανήλθαν, χάθηκαν εκ νέου. Επίσης, πρέπει να είναι δεδομένο το γεγονός ότι οι επιθέσεις στα εργασιακά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.

Το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υπερασπιστούν έστω και αυτά τα λίγα δικαιώματα που τους απέμειναν. Εξάλλου αυτό γίνεται πάντοτε. Σε κάθε κρίση, αυτοί που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και επιφορτίζονται όλο το βάρος είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι πρόσφυγες. Στον αντίποδα βρίσκονται πάντα οι μεγαλοεπιχειρηματίες που καλούν σε «ενότητα», δήθεν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό εχθρό. Όμως την ώρα που θησαυρίζουν, δεν βλέπουμε κανέναν επιχειρηματία να μοιράζεται τα κέρδη του. Φυσικά δεν αναμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο, απλά το παραθέτουμε ως αντεπιχείρημα στην «ενότητα» και την κατανομή των βαρών.

Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και η Νομική Υπηρεσία. Μας το είπαν κατάμουτρα. Σε συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τον καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, ο Γ.Δ. του υπουργείου είπε ότι δεν θα θεσπιστεί κατώτατος μισθός στην Κύπρο εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά της, η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι τρεις σχετικές προτάσεις νόμου είναι αντισυνταγματικές.

Για τις απαιτήσεις των εργοδοτών, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία, καθώς όλοι -λίγο ή πολύ- τους ζούμε καθημερινά. Αν ήταν δυνατόν θα χρέωναν τους εργαζομένους.

Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να διαφυλάξουν δυναμικά τα δικαιώματά τους. Μόνο οργανωμένα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy