Μόνη λύση η λύση

314

Της Μαρίας Φράγκου

Δεν το λέει το ΑΚΕΛ για να το πάρει με τις… πέτρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι όσοι διαχειρίζονται το Κυπριακό και να πουν «να οι οπαδοί της όποιας λύσης». Δεν το λέει το ΑΚΕΛ για να αρχίσει η απορριπτική κουστωδία τα γνωστά περί παράδοσής μας στην Τουρκία και στις ορέξεις του νεοσουλτάνου, που θέλει να διαφεντεύει τις τύχες και το ριζικό μας.

Δεν το λέει, λοιπόν, το ΑΚΕΛ. Το λένε οι ΗΠΑ, στις οποίες όλοι όσοι προαναφέραμε πάντοτε προσέβλεπαν και χατίρι δεν ήθελαν και δεν θέλουν να χαλάσουν.

Μόνη λύση στα προβλήματα που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, διαγώνια ή χιαστί, με το Κυπριακό, αποτελεί η λύση του Κυπριακού.

Κι επειδή έχουμε να λέμε πως η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν από χλιαρή έως σχεδόν ανύπαρκτη, αλλά δεν διερωτόμαστε γιατί, μας το είπε η κ. Ντόχερτι. «Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε κατά πολύ την ανάπτυξη των πόρων και θα διασφάλιζε το όφελος όλων των Κυπρίων». Ναι, η επί της αρχής θέση ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας η εξόρυξη και διαχείριση του φυσικού μας πλούτου, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Τουναντίον, υπενθυμίζεται με κάθε αφορμή και ευκαιρία, όπως γίνεται και τώρα με την κρίση που -εκτονώθηκε μεν- αλλά απείλησε τη χώρα μας.

Λύση πρώτα και μετά τα ενεργειακά, μας είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. Και υπέδειξε πως προέχει η λύση, πως είναι σημαντικότερη η λύση, αφού οι ερευνητικές γεωτρήσεις αργούν ακόμη.

Θέλουμε λύση, λοιπόν; Και θέλουμε να πείσουμε και τους Τ/κ συμπατριώτες μας πως η διαχείριση και τα οφέλη από τον φυσικό πλούτο θα τα μοιραζόμαστε μαζί; Η απάντηση είναι πως, ναι, θέλουμε. Μόνο που, κατά πώς φαίνεται, η λεκτική αναφορά δεν αρκεί. Και δεν πείθει. Γι’ αυτό και η διεθνής κοινότητα -οι ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση- μας προτρέπουν: «Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι έξι μήνες για να υπάρξει πρόοδος σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, που είναι η λύση». Και ως εξάμηνο προσδιορίζεται ο χρόνος μέχρι οι Αμερικανοί να κάνουν τις ερευνητικές τους γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Η λύση του Κυπριακού, λοιπόν, θα λύσει όλα τα υπόλοιπα. Το φυσικό αέριο, που επιβεβαιωμένα βρίσκεται στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, επ’ ουδενί δεν καθίσταται μέρος της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Το αέριο πρέπει να μείνει κίνητρο για την τ/κ πλευρά και όχι μέρος της διαπραγμάτευσης και της λύσης. Γιατί με μια τέτοια προσέγγιση αποδυναμώνεται η θέση της ε/κ πλευράς. Το αέριο να υπηρετήσει τη λύση και όχι αντίστροφα. Να καθυποταχθεί δηλαδή το αέριο χάριν της λύσης.

Αυτά τα ζητήματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να συνεργαστεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί ανοίγονται προοπτικές συνεργασίας με πολλές χώρες – μη εξαιρουμένης και της ίδιας. Προέχει η επίλυση του Κυπριακού και μαζί με τους Τουρκοκύπριους να συνεκμεταλλευτούμε τον πλούτο μας. Από αυτές τις θέσεις δεν μετακινούμαστε. Από τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ωστόσο, πρέπει να μετακινηθούμε. Και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τέτοιες που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών.