Μόνο χάιδεµα θέλουν

46

Της Μαρίας Φράγκου

Πολύ µυγιάγγιχτοι µάς προέκυψαν οι κυβερνώντες. Μην τους πεις «µαύρα τα µάτια σας». Ενοχλούνται και θυµώνουν, απαντούν και επικρίνουν. Μην τους ασκήσεις κριτική για τίποτα. Και µιλάµε για θέµατα ενάσκησης εξουσίας.

∆εν τους κρίνουµε ούτε για τα µάτια τους, ούτε για το ανάστηµά τους. ∆εν τους λέµε καµπούρηδες, ας πούµε, για να θυµώνουν.

Ασκούµε κριτική στις πολιτικές τους, στις αποφάσεις τους, στις πράξεις, στις ελλείψεις και στις παραλείψεις τους. Επηρεασµένοι από έναν περίγυρο τον οποίο και εκφράζουν, στηρίζουν και τους στηρίζει, νοµίζουν πως έτσι είµαστε όλοι.

Ακούνε τη φωνή τους, την ηχώ της φωνής τους και νοµίζουν πως είναι πολλοί. Η πλειοψηφία, ας πούµε. Για να εξηγούµαστε και να µην παρεξηγούµαστε. Σε άλλο θεό οµνύει πίστη η κυβέρνησή µας και σε άλλο θεό πιστεύουµε εµείς. Κι από δω ξεκινούν όλες οι διαφορές µας.

Στο Κυπριακό, στην οικονοµία, στα θέµατα παιδείας, στα θέµατα υγείας. Για αυτό καλά είναι να ακούν και την άλλη άποψη. Κι ας µην την αποδέχονται. Για να εφαρµόσουν τις πολιτικές τους, εξάλλου, εκλέχθηκαν και δεν το αµφισβητούµε. Και πολιτικά πάντα µιλάνε όσοι τους επικρίνουν. Και πολιτικά να τους απαντούν.

Οι αφορισµοί και τα αλλοπρόσαλλα δεν έχουν θέση. Τους λέµε πως οι χειρισµοί τους στο Κυπριακό είναι απαράδεκτοι και οδηγούν οπουδήποτε αλλού, εκτός από λύση που θα ενώνει τόπο και λαό, µας απαντούν χαρακτηρίζοντάς µας ως «οπαδούς της όποιας λύσης».

Τους λες πως επέτρεψαν στη διαφθορά και τη διαπλοκή να οδηγούν την κούρσα και σου λένε «είστε µηδενικά, µη µιλάτε».

Έχεις αιτήµατα -δικαίως ή αδίκως µπορεί να πει κάποιος- και αντί άλλης απάντησης και χειρισµού κουνούν δάκτυλο και σου λένε «δεν θα κυβερνούν οι συνδικαλιστές». Οι ληστές, ας πούµε, όπως εύστοχα έγραψαν κάποιοι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, µπορούν.

∆εν συκοφαντούν, ας πούµε, την κυβερνητική πολιτική. Γίνεται, άµα είσαι ο περίγυρος που λέγαµε πιο πάνω, να παίρνεις το νόµο στα χέρια σου, να αποχαρακτηρίζεις ένα κοµµάτι γης -και τι κοµµάτι- και ούτε γάτα ούτε ζηµιά. Τι κι αν εκεί ένας ολόκληρος πολιτιστικός θησαυρός, ταυτότητα του παρελθόντος µας, επιβεβαίωση του µέλλοντός µας, θα ξηλωθεί, θα καταστραφεί, θα συληθεί…
∆εν γίνεται, κύριοι κυβερνώντες, να θέλετε µόνο το χειροκρότηµα. Το παίρνετε το χειροκρότηµα από αυτούς που επικροτούν τις πολιτικές σας.

Οι άλλοι, αυτοί που διαφωνούν, έχουν το δηµοκρατικό δικαίωµα να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Και να καταθέτουν τη θέση και άποψή τους.

Τι σόι δηµοκρατία θα είναι άµα σιωπούν οι πάντες; Τι σόι δηµοκράτες είστε και θέλετε κιόλας να µας κάνετε και κριτική, άµα δεν ανέχεστε την άλλη άποψη.

Είπαµε: Εσείς τον θεό σας κι εµείς τον δικό µας. Μεσοβέζικα δεν υπάρχουν.