Μόνο στα µάτια δεν τους κοίταξεΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Της

Μαρίας Φράγκου

 

Η Άννα Μαραγκού, η γνωστή αρχαιολόγος-ιστορικός Τέχνης, πριν πάει την Παρασκευή έξω από το Προεδρικό για την εκδήλωση των Βαρωσιωτών, εξέφρασε την ευχή ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας να µη ζητήσει να κλείσουν τις πύλες του Μεγάρου, «αλλά να τους δεχθεί όλους µέσα, να τους δει στα µάτια και να τους µιλήσει, εξηγώντας γιατί δύο χρόνια γυρίζουµε γύρω – γύρω από το πρόβληµα».

Είπε κι άλλα στο ράδιο του Πολίτη η Άννα Μαραγκού. Κρατώ ακόµα κάτι: «Μέσα στα λόγια του βλέπαµε άλλα λόγια και στην πορεία του άλλες πορείες».

Μόνο στα µάτια δεν τους κοίταξε ο κ. Αναστασιάδης. Ούτε και εξήγηση γιατί δύο χρόνια γυρίζουµε γύρω – γύρω από το πρόβληµα, έδωσε. Παρά µόνο τους θύµωσε τους Βαρωσιώτες γιατί αντί να πάνε στο οδόφραγµα να διαδηλώσουν, πήγαν στο προεδρικό.

Αν παρακολουθούσε τους Βαρωσιώτες, θα ήξερε πως και στα οδοφράγµατα πηγαίνουν και διαδηλώνουν για ξήλωµα των συρµατοπλεγµάτων, για κατάργηση της Πράσινης Γραµµής, για λύση και επανένωση, για επιστροφή.

Μόνο στα µάτια δεν κοίταξε τους Βαρωσιώτες ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Όπως δεν κοιτάζει, πλέον, κανέναν από τις χιλιάδες που απογοήτευσε µε τη στάση του στο Κυπριακό.

Κοιτάς στα µάτια κάποιον που έχεις να του πεις αλήθειες. Κοιτάς στα µάτια κάποιον που θέλεις να τον διαβεβαιώσεις πως η λύση και η επανένωση είναι µονόδροµος και πως απέναντι στην αδιάλλακτη Τουρκία θα προβάλεις επιχειρήµατα και θέσεις, θα υπερασπιστείς το δίκαιο και τα συµφωνηθέντα.

∆εν κοιτάς στα µάτια τον άλλο, όταν επεξεργάζεσαι άλλες προτάσεις και λύσεις. Όταν παρακάµπτεις τον νόµιµο εκπρόσωπο της άλλης πλευράς, µε τον οποίο έχεις να συναντηθείς κάτι µήνες, για να δειπνήσεις µε αυτόν που ροκανίζει την καρέκλα του και γίνεται ο εκλεκτός της κατοχικής δύναµης, στην οποία δικαίως καταλογίζεις ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δεν µπορείς να κοιτάξεις τους Αµµοχωστιανούς και κανέναν από όλους όσους απογοήτευσες για τη στάση σου στο Κυπριακό στα µάτια.

Η Τουρκία εκµεταλλεύεται το παρατεταµένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αυτό είναι γεγονός. Τι κάνει η πλευρά µας για να ξεµπροστιάσει την Τουρκία όµως; Η Τουρκία µεθοδεύει λύσεις άλλες, για να εδραιώσει την κατοχή της µισής Κύπρου. Τι κάνει η πλευρά µας εδώ και µήνες για να το σταµατήσει; Α, ναι, εξέδωσε εντάλµατα σύλληψης για τον Πορθητή. Συγγνώµη…