Μπλόκο στη συµφωνία ΤζόνσονΠέρασε η τροπολογία για παράταση της εξόδου από Ε.Ε.

Με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά εγκρίθηκε η τροπολογία του βουλευτή των Συντηρητικών Λέτγουιν για την παράταση εφαρµογής του άρθρου 50 της Συµφωνίας της Ε.Ε. για την έξοδο του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Αυτό σηµαίνει ότι δεν προχωράει η ψηφοφορία στο Ουέστµινστερ για τη συµφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση µέχρι να πετύχει συναίνεση για τη συµφωνία εξόδου από την Ε.Ε. και αυτή να γίνει νόµος του κράτους. Οργισµένος ο Τζόνσον δήλωσε πως δεν διαπραγµατεύεται, ούτε παράταση ούτε άλλη συµφωνία και ότι η χώρα πρέπει να προετοιµαστεί για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, µε τη συµφωνία του ή χωρίς καθόλου συµφωνία.

Νωρίτερα, ως «κορυφαίας ποιότητας» συµφωνία χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον τη νέα συµφωνία για το Brexit που σύναψε µε την ΕΕ, προτρέποντας τους βουλευτές να τη στηρίξουν.

Στην ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που άρχισε το πρωί του Σαββάτου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η επικύρωση της συµφωνίας θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εµπρός και να τερµατίσει αυτή την «παραλυτική διαµάχη» µέσω της «καλύτερης δυνατής» συµφωνίας.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αναδεικνύει µε δεκάδες τοποθετήσεις βουλευτών τα αρνητικά σηµεία που έχει εντοπίσει. Ο Τζέρεµι Κόρµπιν των Εργατικών είπε ότι η νέα συµφωνία θα οδηγήσει στην απορρύθµιση της αγοράς εργασίας και στην υπονόµευση των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και της προστασίας του περιβάλλοντος. «∆εν θα πιαστούµε κορόιδα», είπε ο ηγέτης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρµερ, σχολίασε ότι η συµφωνία είναι «παγίδα προς ένα no deal», εκτιµώντας ότι αν δεν επιτευχθεί συµφωνία ελεύθερου εµπορίου µε την ΕΕ στο τέλος της µεταβατικής περιόδου, η διµερής σχέση θα υπαχθεί στους κανόνες του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου –κάτι που θα συνιστούσε no deal.
Μια σειρά άλλων βουλευτών στάθηκαν στην ντε φάκτο δηµιουργία τελωνειακών και κανονιστικών συνόρων µεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωµένου Βασιλείου.
Ωστόσο, ορατό ήταν, χθες, το ενδεχόµενο η συµφωνία να µην τεθεί σε ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση είπε ότι η πρόταση επικύρωσης της συµφωνίας θα αποσυρθεί εφόσον νωρίτερα οι βουλευτές εγκρίνουν την τροπολογία του βουλευτή σερ Όλιβερ Λέτουιν, που ορίζει ότι η οριστική έγκριση θα δοθεί µόνο εφόσον περάσει από τη Βουλή ο εφαρµοστικός νόµος του Brexit.

Σε µια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή το σχετικό νοµοσχέδιο τη ∆ευτέρα, ώστε την Τρίτη να διεξαχθεί τελικά η κρίσιµη ψηφοφορία επί της συµφωνίας του Brexit.

Σε µια τέτοια περίπτωση, ο νόµος υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό να ζητήσει άµεσα τρίµηνη παράταση της διαδικασίας του Brexit µε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μπόρις Τζόνσον: Νέος τρόπος να πάµε µπροστά

Κατά την έναρξη της ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως η συµφωνία για το Brexit, την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες, αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάµε µπροστά», τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετίζοντας «µια νέα καλύτερη συµφωνία, τόσο για το Ηνωµένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ», ο συντηρητικός Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συµφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόµη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

Εκατοντάδες χιλιάδες ζητούν δημοψήφισμα

Εντός του Κοινοβουλίου τα κόμματα έδιναν και δίνουν τη μάχη τους και εκτός εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει το κέντρο του Λονδίνου, ζητώντας νέο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για το Brexit.

Οι διαδηλωτές προχωρούν από το Park Lane έως την πλατεία του Κοινοβουλίου, καθώς είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.

Τερέζα Μέι: Ψηφίστε τη συμφωνία

Στο μεταξύ, η τέως Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε τη Βουλή να υπερψηφίσει τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

H Μέι, της οποίας η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό Κοινοβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω μια έντονη αίσθηση deja vu», είπε, και χαρακτήρισε σημαντική τη ψηφοφορία  επί της νέας συμφωνίας για το Brexit, σημειώνοντας ότι η θετική ψήφος των βουλευτών «είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία». Η Μέι τόνισε προς τους βουλευτές ότι πρέπει να βάλουν πρώτο το εθνικό καθήκον και να στηρίξουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον.

Η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας τάχθηκε κατά ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, «απλά γιατί στον κόσμο δεν άρεσε το αποτέλεσμα του πρώτου».

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.