Ν. Κληρίδης: «Έν’ ν’ αγκαλέσω τον Θεόν, τζιαι ποιος εννά τον κρίνει…»

665

Παραπομπή στο Πειθαρχικό ζητά ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης

Με ισχυρότερα στοιχεία θα επανέλθει ο κ. Νίκος Κληρίδης, ανέφερε στη «Χαραυγή». Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του προέδρου του, κ. Μύρωνα Νικολάτου και του πρώην δικαστή του, κ. Ανδρέα Κραμβή, απάντησε με στίχους του Βασίλη Μιχαηλίδη: «Εν ν’ αγκαλέσω τον Θεόν, τζιαι ποιος εν να τον κρίνει, αφού η κρίση μια ένι τζιαι ρίζει την τζιαι τζείνη».

Ο κ. Ν. Κληρίδης σχολίασε ότι από όσους απάντησαν στην επιστολή του κανένας δεν έδωσε απαντήσεις ούτε στα στοιχεία αλλά ούτε και στην ουσία της θέσης του. Πρόσθεσε ότι δεν κατήγγειλε κανένα προσωπικά, αλλά επικεντρώθηκε στην αρχή ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει απλώς να απονέμεται, αλλά να φαίνεται ότι απονέμεται, και ότι η αρχή αυτή πρέπει να ακολουθείται. Γενικά, όπως ανέφερε, τα όσα περιλαμβάνονταν σε ανακοινώσεις ήταν αφορισμοί και γενικές δηλώσεις που δεν ρίχνουν φως στα όσα απολύτως τεκμηριωμένα, όπως χαρακτήρισε, είχε καταγράψει. Υποστήριξε ότι στις δηλώσεις του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρήματα, ενώ ουσιαστικά γίνεται παραδοχή στα όσα ο ίδιος ανέφερε και διερωτήθηκε πώς θεωρούνται ανυπόστατα.

Αμερόληπτη διερεύνηση

Ο κ. Νίκος Κληρίδης υποστήριξε την αναγκαιότητα ανεξάρτητης και αμερόληπτης διερεύνησης των καταγγελιών του και χαιρέτισε την κίνηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Ειρήνης Χαραλαμπίδου για εμπλοκή της Διακρατικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς όσον αφορά στα μέτρα που λήφθηκαν αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων σε δικαστικές υποθέσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε την αναγκαιότητα νέας διερεύνησης για την κατάρρευση των τραπεζών που οδήγησε στην οικονομική κρίση, όπως σημείωσε, εξαιτίας των σχέσεων μελών της Ερευνητικής Πική με την Τράπεζα Κύπρου. «Ας μας φέρουν στοιχεία πόσες υποθέσεις κερδήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου και ποιοι τις δίκασαν», σχολίασε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτά περιμένουν τεκμηρίωση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του κ. Χρίστου Τριανταφυλλίδη για προσβλητικές και μειωτικές αναφορές στον πατέρα του, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, ο κ. Νίκος Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν τον πρόσβαλε, αναφέροντας γεγονότα και πρακτικές που υπήρχαν και αργότερα διορθώθηκαν. Όσο για τον κ. Μ. Τριανταφυλλίδη, τον θεωρεί ένα από τους κορυφαίους νομικούς της Κύπρου, ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία Χρ. Τριανταφυλλίδη στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ο κ. Ν. Κληρίδης ανέφερε ότι έχει καθήκον να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο εφόσον κληθεί για υπεράσπιση.

Πολιτικές αντιδράσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε σχέση με τη δικαστική εξουσία, ανέφερε ότι «υπάρχει διάκριση εξουσιών σε αυτή τη χώρα και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξει».
Ποντιοπιλατική χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τη στάση του Προέδρου και τόνισε την ευθύνη του να κινηθεί για το θέμα.

«Έχει ευθύνη ο Πρόεδρος, αλλά νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος»

Μέχρι τέλους θα πάρει το θέμα το ΑΚΕΛ αν είναι να λειτουργεί δίκαια και αντικειμενικά, τονίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

«Αυτό το θέμα για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να το αφήσουμε να πέσει στα μαλακά, σε καμιά περίπτωση. Θα πάμε μέχρι τέλους, έτσι ώστε αυτός ο τομέας πέρα από κάθε αμφιβολία να λειτουργεί αντικειμενικά και δίκαια», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας ανησυχία για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον τομέα της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι «νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος ο Πρόεδρος. Έχει ευθύνη να κινηθεί για το συγκεκριμένο θέμα γιατί αγγίζει την ίδια την καρδιά της Δημοκρατίας» και γι’ αυτό «δεν συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός, δεν μας πέφτει λόγος», είπε. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ο κόσμος αναμένει από τον τομέα της Δικαιοσύνης ότι θα τον στηρίξει εκεί και όπου τον έχει ανάγκη. Είναι το τελευταίο αποκούμπι για να βρει το δίκαιό του ο κόσμος. Δεν μπορεί να υπάρχουν σκιές και σε αυτόν τον τομέα».
Πρώτα και κύρια, ανέφερε, «πρέπει να απαντηθούν και να απαντηθούν πειστικά αυτά τα οποία λέγονται». Είπε ακόμη ότι «εάν χρειάζεται να γίνουν θεσμικές αλλαγές ή να υπάρξουν πρόνοιες θεσμικές, οι οποίες θα κατοχυρώνουν το ασυμβίβαστο και δεν θα επιτρέπουν να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα».

Την GRECO ενημέρωσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η πιο αξιόπιστη διαδικασία είναι μέσω της GRECO που στον 4ο γύρο αξιολόγησης εστιάζει στη Δικαστική Εξουσία, αφού ο θεσμός της δικαστικής εξουσίας δεν μπορεί να ελεγχθεί και το ζήτημα που προέκυψε είναι υψίστης σημασίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες η βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με την οποία γνωστοποιεί την επικοινωνία της με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Διακρατικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Κατά της Διαφθοράς (GRECO). Σημειώνει ότι δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά τα μέτρα που λήφθηκαν μετά από την απόφαση για την υπόθεση Nicholas, που αφορούσε κακοδικία λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η αναμενόμενη σχετική έκθεση της Greco δεν αναιρεί την υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρέμβει για θέματα της δικής του αρμοδιότητας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη Βουλή πάει το ζήτημα

«Έχει ευθύνη και η Βουλή να μελετήσει αυτές τις καταγγελίες, ο θεσμός της δικαιοσύνης δεν είναι ανεξέλεγκτος και άναρχος. Αυτά τα γεγονότα που καταμαρτυρούνται έχουν σχέση με το κράτος δικαίου και έχει ευθύνη αυτή τη φορά να συζητήσει το θέμα μετά τις καταγγελίες», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την κατ’ επείγουσα συζήτηση του ζητήματος που προέκυψε με καταγγελίες για «οικογενειοκρατία και διαπλοκή» στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ανώτατο Δικαστήριο: Διαστρεβλωμένη η εικόνα

Για διαστρεβλωμένη εικόνα και απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του μετά από συνεδρία του το Ανώτατο Δικαστήριο. Χαρακτηρίζει τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη ως προσβολή χωρίς τεκμηρίωση και θεωρεί ότι ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Κληρίδης να προχωρήσει σε καταγγελίες προκαλεί ερωτηματικά. Σημειώνει δε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ως προς τον καθορισμό των συνθέσεών του προς εκδίκαση υποθέσεων και ότι για δεκαετίες με εγκυκλίους του αποκλείει τη συμμετοχή στη σύνθεση Δικαστηρίου δικαστών, όταν εμφανίζονται ενώπιόν τους παιδιά, σύζυγοι, αδελφοί και συμπέθεροι στις υποθέσεις που αυτοί εκδικάζουν.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία, αλλά και η λειτουργικότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων, με δεδομένο την εξαίρεση του εργοδότη και ολόκληρου του γραφείου όπου εργάζεται συγγενής, ασκώντας το αναφαίρετο, ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμά τους. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση ότι όλοι οι δικαστές, ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών που αναφέρονται στην επιστολή Νίκου Κληρίδη, εξεπλήρωσαν πλήρως το καθήκον ενημέρωσης των διαδίκων για την αποκάλυψη της όποιας συγγενικής, εργασιακής ή άλλης σχέσης τους με τους διαδίκους ή δικηγόρους και οι διάδικοι, συμπεριλαμβανομένου του Έντιμου Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν είχαν καμία ένσταση στο χειρισμό των υποθέσεων από τους υπό αναφορά δικαστές, εκφράζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη τους προς το αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο της εκδίκασής τους.

Απορρίπτουν τις καταγγελίες

Τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη απορρίπτουν με ανακοινώσεις τους ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, ο πρώην δικαστής Ανδρέας Κραμβής, αλλά και το Δικηγορικό Γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του και αναφέρει ότι οι εξωδικαστικές διευθετήσεις των συγγενικών του προσώπων με την Τράπεζα Κύπρου έγιναν νόμιμα και νομότυπα.

Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ανδρέας Κραμβής, θεωρεί ασύνδετη τη συμπερίληψη του ονόματός του στην επιστολή Ν. Κληρίδη, αναφέροντας ότι η συμμετοχή του στην υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά, ήταν θεσμικά προβλεπόμενη. Το Δικηγορικό Γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ απορρίπτει και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατους, κακόπιστους και απολύτως απαράδεκτους τους ισχυρισμούς του κ. Ν. Κληρίδη.

Άννα Μισιαούλη