Να αδράξουν την ευκαιρία και να συμπεριφερθούν ως Κύπριοι ηγέτες

249

 Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Έχουν περάσει περίπου δέκα μήνες χωρίς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ας αναρωτηθούν όλοι εκείνοι που δεν θέλουν και εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών, τι πετύχαμε στους δέκα αυτούς μήνες. Μόνο αρνητικά μπορούμε να καταγράψουμε: Τα τετελεσμένα στα κατεχόμενα εδραιώνονται με νέες αναπτύξεις που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια για επιστροφή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εποίκων. Η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία μεγαλώνει και ο ρόλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποδυναμώνεται.

Στις ελεύθερες περιοχές, η απουσία συνομιλιών στέλνει το μήνυμα ότι το Κυπριακό δεν λύνεται. Ο Αρχιεπίσκοπος, τα «καλά παιδιά» του ΕΛΑΜ και άλλες ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις καλλιεργούν το σοβινισμό και την ιδέα της διπλής διχοτόμησης. Χωρίς συνομιλίες, η διεθνής κοινότητα μάς έχει γυρίσει την πλάτη, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ άφησε την ευθύνη στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ασχολείται με άλλα σοβαρά διεθνή προβλήματα.

Η απουσία συνομιλιών δημιούργησε και προβλήματα στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Δώσαμε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να διεκδικεί λόγο και ρόλο για τις έρευνες και γεωτρήσεις που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Στους δέκα μήνες απραξίας και έλλειψης κινητικότητας στο Κυπριακό, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων οδηγούνται σήμερα στο δείπνο, σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς καθορισμένη ατζέντα, αλλά τόσο ο κ. Αναστασιάδης, όσο και ο κ. Ακιντζί, θέτουν τους δικούς τους όρους και προϋποθέσεις. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν αποδέχονται επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το στάδιο που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά.

Ευχόμαστε στο αποψινό δείπνο, παρά τη 10μηνη στασιμότητα και παρά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, οι δύο ηγέτες κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί να ξεπεράσουν προσωπικές ή άλλες πικρίες και να συμπεριφερθούν ως πραγματικά Κύπριοι.

Να αδράξουν την ευκαιρία και να δείξουν πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για ουσιαστικές συνομιλίες που θα φέρουν το συντομότερο δυνατό αποτελέσματα για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.