Να αφήσουν τα επικοινωνιακά και να πιάσουν την ουσία

184
à ËðïùòçÞ÷ Ãéëïîïíéëñî ÌÀòè÷ ¡åöòçéÀäè÷ áîáøöòåÝ áðÞ ôï ¦òïåäòéëÞ »Ûçáòï íåôÀ ôï ôÛìï÷ ôïù Ëðïùòçéëïà ªùíâïùìÝïù, ¤åùëöóÝá 7 »áòôÝïù 2019. ºË¦¶/º°Æ¹° ÌĹªÆâÃˤÃË

Καταπέλτης ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατά Προέδρου για το Κυπριακό

Έντονα επικριτικός για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, εμφανίστηκε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, μέσα από πολιτική ομιλία και άλλες σχετικές δηλώσεις και αναφορές του στη διάρκεια περιοδείας στη Λεμεσό. Κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή τακτική και εγκληματικές ευθύνες, ο Α. Κυπριανού έστειλε το μήνυμα ότι λαός δεν έχει πλέον διάθεση να ανεχτεί την αλαζονεία και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης, η οποία μετέτρεψε τα πάντα σε επικοινωνιακή πολιτική.

«Εκείνο που θα έπρεπε να ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να ασχοληθούμε με την ουσία των ζητημάτων, πώς καταφέρνουμε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και όχι με τον επικοινωνιακό σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι «έχει τεράστια σημασία να ανησυχεί ο Πρόεδρος, αλλά για μας έχει εξίσου μεγάλη σημασία αυτή η ανησυχία να τον στρέφει προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα πιέσουν την Τουρκία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σωστή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι εύκολο να πείθεις μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, προκλητική και επιθετική «οπότε αν την κατηγορείς γι’ αυτά, μπορείς εύκολα να διαμορφώνεις κοινή γνώμη», ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπέδειξε ωστόσο ότι «δεν είναι αυτή η ουσία του Κυπριακού… Η ουσία είναι το πώς φτιάχνουμε τέτοια δεδομένα που θα μας επιτρέπουν είτε να πάμε σε λύση είτε να μείνει εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά».

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφύγει τις αλήθειες για τον Συνεργατισμό

Παραλληλίζοντας τους χειρισμούς του Κυπριακού και του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι πολύ πιο δύσκολος γιατί, όπως υπέδειξε, «την Τουρκία είναι εύκολο να την κατηγορήσει κάποιος για τη συμπεριφορά της, δεν μπορεί όμως να κατηγορήσει το πόρισμα για τον Συνεργατισμό», επισημαίνοντας ότι «ακούμε πρωτοφανείς προσεγγίσεις, όπως ότι είναι πάρα πολύ καλό το πόρισμα, τεκμηριωμένο αλλά καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα… Αυτό υποτιμά τη  νοημοσύνη πρωτίστως της Διερευνητικής Επιτροπής, αλλά και του κυπριακού λαού… Είναι ξεκάθαρο το πόρισμα και ό,τι και να λέει η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις αλήθειες… η αλήθεια λέει ότι ναι διαχρονικά υπήρχαν προβλήματα στον Συνεργατισμό, ναι θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες ενάντια σε διαφόρους που κατονομάζονται στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής, αλλά την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος το 2013, γι’ αυτό άλλωστε δόθηκε και το 1,75 δις».

Τον Συνεργατισμό, τόνισε ο κ. Κυπριανού, «τον οδήγησαν στην κατάρρευση οι ενέργειες που έγιναν από τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση γενικότερα και από τους ανθρώπους που διορίστηκαν επικεφαλής. Δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα κατέρρεε αργά ή γρήγορα ο Συνεργατισμός και δεν είναι αυτά που μας έλεγαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Είτε μας έλεγαν ψέματα και σήμερα το παραδέχονται είτε μας λένε σήμερα ψέματα».

Υποδεικνύοντας ότι οι ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών δεν είναι απλά πολιτικές, γιατί «πολιτικές είναι οι ευθύνες κάποιου που διενεργούνται από υφισταμένους του και η αδυναμία του να τους ελέγξει σωστά», ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, «το πόρισμα της Επιτροπής αποδίδει προσωπικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει περαιτέρω διερεύνηση και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξει ο κ. Κληρίδης».

Χρήστος Χαραλάμπους

Σε ενδυναμωμένο ΑΚΕΛ στην Ευρώπη στοχεύει η Λεμεσός

Ετοιμοπόλεμος είναι ο προοδευτικός κόσμος της Λεμεσού, ενόψει και των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Αυτό διαφάνηκε στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε χθες το βράδυ από την Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λεμεσού, στην οποία στελέχη και μέλη του κόμματος εκδήλωσαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν ώστε το ΑΚΕΛ να πετύχει αύξηση των ποσοστών του και να εκπροσωπηθεί ενδυναμωμένο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Κανένα μέλος δεν θα πρέπει να μείνει ασύνδετο με το κόμμα, τη συλλογική προσπάθεια και τους στόχους που τίθενται μέχρι τις ευρωεκλογές», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ενώ σε χαιρετισμό του ο Γ.Γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι η προεκλογική εκστρατεία που ήδη ξεκίνησε από το ΑΚΕΛ σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα τα οποία «ακόμα ψάχνονται», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους και να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές.

«Έχει τεράστια σημασία να έρθουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων», επεσήμανε ο Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας την ανάγκη «να έχουμε εκείνο το αποτέλεσμα που θα μας φέρει στη θέση του πηδαλιούχου στην πολιτική ζωή του τόπου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η συμπεριφορά κι ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις απόψεις και των υπολοίπων».

Ο Χάρης Γεωργιάδης ζητά και τα ρέστα

Χαρακτηρίζει «θετική και ωφέλιμη» την απόφαση για κλείσιμο της ΣΚΤ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ζητά τώρα και τα ρέστα για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, χαρακτηρίζοντας ως «θετική και ωφέλιμη» την απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Euronews, ανέφερε ότι ο λόγος που η πιο πάνω απόφαση δεν λήφθηκε πριν 2-3 χρόνια είναι επειδή τότε δεν υπήρχε κυπριακή τράπεζα η οποία να είναι σε θέση να απορροφήσει το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού και ούτε μπορούσαν να βρεθούν σοβαροί επενδυτές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες για προσχεδιασμένο έγκλημα.

Κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής η οποία του αποδίδει «βαρύτατες ευθύνες», ο Χ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί «θετική και ωφέλιμη» την απόφαση για κλείσιμο του Συνεργατισμού. Μάλιστα ερωτηθείς κατά πόσον προτίθεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη την οποία του καταλογίζει το πόρισμα, είπε ότι «βεβαίως και αναλαμβάνουμε (ως κυβέρνηση) την ευθύνη για τη δύσκολη, αλλά ωφέλιμη και θετική απόφαση». Επίσης, ο Χ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «περασμένων δεκαετιών» τις δομές του Συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να έχει θέση στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

«Πρόκειται για σημαντικό βήμα εξυγίανσης, έστω κι αν ήταν διαφορετικό από αυτό που αρχικά είχε προγραμματιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

«Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού»

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι αντιδράσεις των κομμάτων σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «υποτιμά τη νοημοσύνη της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά και του κυπριακού λαού», επισημαίνοντας ότι το πόρισμα καταλογίζει πολιτικές, αλλά και προσωπικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο οι ευθύνες να είναι ποινικές ή αστικές, προσθέτοντας ότι αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι.

Από την πλευρά του το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ ζήτησε την παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών, ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ευρύτερα την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για περιφρόνηση της Ερευνητικής Επιτροπής και κοροϊδία του κυπριακού λαού.

Επίσης, ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης της 15ης Μαρτίου 2018 «για να μάθουν οι πολίτες τι είδους τεχνάσματα παίχτηκαν πίσω από την πλάτη τους». Ανέφερε μάλιστα ότι τα όσα δήλωσε ο ΠτΔ στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» σχετικά με την υπό αναφορά σύσκεψη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι εάν ο ΠτΔ δεν δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά, θα το πράξει ο ίδιος.

Εισήγηση ΑΚΕΛ για συζήτηση του πορίσματος για τη ΣΚΤ στην Ολομέλεια της Βουλής

Το ΑΚΕΛ έστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, καταθέτοντας εισήγηση για συζήτηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η επιστολή στάλθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου.

«Κρίνουμε ότι το περιεχόμενο και τα απορρέοντα του πορίσματος σε σχέση με ένα τόσο κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομία και κοινωνία ζήτημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό που επιβάλλει τη συζήτηση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τόνισε στην επιστολή του ο Γ. Λουκαΐδης. Επεσήμανε επίσης ότι «η συζήτηση θα αποτελέσει συνέχεια του ανελλιπούς ενδιαφέροντος που επέδειξε η Βουλή των Αντιπροσώπων όλα αυτά τα χρόνια στα θέματα του Συνεργατισμού, μέσω αυτεπάγγελτων συζητήσεων σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ζητώντας ενημέρωση από την εκτελεστική εξουσία για την πορεία του Ιδρύματος».

Το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Συνεργατισμό πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρία, ώστε να μην επηρεαστεί το νομοθετικό έργο. Συγκεκριμένα, εισηγείται όπως η συζήτηση πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου, ώστε να δοθεί χρόνος σε όλους να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους, καθώς και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.