Να ακούσουν τη φωνή των δημοτών για τον Εναέριο

43

Η απόφαση του Δήμου Λεμεσού να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας του στην περιοχή του Εναερίου, εκείνης της τεράστιας έκτασης που εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί σαν χώρος στάθμευσης, δεν είναι καθόλου κατακριτέα. Αντίθετα, η άποψη που επικρατεί ανάμεσα στους δημότες είναι ότι το ξήλωμα του πάρκινγκ θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού και αυτός ο παραθαλάσσιος χώρος που αφέθηκε να περιτριγυριστεί από κακόγουστες τσιμεντένιες κατασκευές θα έπρεπε να μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου και κοινωνικών δραστηριοτήτων που τόσο πολύ τον έχει ανάγκη η περιοχή και γενικότερα η πόλη.

Οι βλέψεις όμως και οι σχεδιασμοί που έχει ο δήμος για την αξιοποίηση του χώρου, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκαν, δικαιολογημένα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Όπως έγινε γνωστό -και κανένας τοπικός άρχοντας δεν βγήκε να το διαψεύσει- οι σχεδιασμοί του δήμου προβλέπουν τη μετατροπή του Εναερίου σε ένα ακόμα τσιμεντένιο έκτρωμα, αφού θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία κτιρίου 20 ή και περισσότερων ορόφων, ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, διαμερισμάτων και καταστημάτων… Μάλιστα, πολλοί ήταν και συνεχώς αυξάνονται οι μάστορες του είδους, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να ρίξουν τα εκατομμύριά τους κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του δήμου, αφού πολλαπλά θα είναι και τα δικά τους οικονομικά οφέλη.

Και καθώς αποδεικνύεται ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση των δημοτικών ταμείων παρά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατοίκων και της ίδιας της πόλης, ο δήμος απηύθυνε ήδη δημόσια πρόσκληση σε «ενδιαφερόμενους ανάδοχους για την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας του δήμου στην περιοχή Εναερίου σε μορφή D.B.F.O.T». Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ο δήμος, μετά από αυτή τη συνάντηση θα αξιολογήσει τις απόψεις τους και θα προβεί σε αναθεωρημένη διαμόρφωση της προτεινόμενης ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα προβεί και σε δημόσια ενημέρωση των δημοτών για να ακούσει και τις δικές τους απόψεις.

Θα «ζυγιάσει» δηλαδή ο δήμος από τη μια τους επενδυτικούς στόχους κάποιων ματσωμένων επιχειρηματιών και από την άλλη τις επιθυμίες των απλών πολιτών; Και είναι δυνατόν να έχουμε αυταπάτες ότι στην τελική απόφαση που θα ληφθεί θα βαραίνουν περισσότερο οι απόψεις των τελευταίων; Μα οι δημότες έχουν ήδη εκφραστεί και ο δήμος γνωρίζει πολύ καλά τα θέλω των πολιτών. Άρα δεν μένει παρά να ακούσει τη φωνή τους…

Χρήστος Χαραλάμπους