Να αναλάβουν την ευθύνη και να τον στείλουν σπίτι του

588

Του
Χρήστου Χαραλάμπους

 

Για μια ακόμα φορά, ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας κατάχρηση της δύναμης που του δίνει η οικονομική ευρωστία της Εκκλησίας (της οποίας, κακή τη τύχη, βρέθηκε να ηγείται και να είναι διαχειριστής), σε συνδυασμό και με τα φανερά και κυρίως μυστικά κοντραμπάντο με την κυβέρνηση, κατάφερε να βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τόσα όσα προ πολλού του προσάπτονται από τον κάθε ορθά σκεπτόμενο πολίτη αυτού του τόπου.

Αφότου αναρριχήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο κ. Χρυσόστομος, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συγκεντρώνει το μένος και την αγανάκτηση του κόσμου, αφού κάθε άλλο παρά σαν ιεράρχης ή έστω σαν απλός ιερωμένος συμπεριφέρεται. Σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, αποκαλύπτεται τελικά ότι ο Χρυσόστομος είχε καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έπονται κι άλλα… ίσως και χειρότερα…

Μέχρι και το μέγα σκάνδαλο, τη μεγάλη απάτη με το ξεπούλημα των χρυσών διαβατηρίων, έφτασε η χάρη του του αθεόφοβου… Και αντί να πει «ήμαρτον» γι’ αυτή τη διαπλοκή του, για τα μπόνους και τις μίζες μας, βγήκε κι από πάνω και άρχισε να ξερνά διάφορα «κουφά» και εξοργιστικά… Και μόνο η φρασεολογία που χρησιμοποιεί προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αυτά που κάνει αποδεικνύει το ποιόν του ανθρώπου. Και βέβαια δεν περιμένει κανένας ότι ιδρώνει το αυτί του για όλη αυτή την αντιπάθεια που προκαλεί με το λόγο και τα έργα του. Άλλωστε μας το είπε ξεκάθαρα… να «ππέσουμε χώρκα του».

Με όλη αυτή την προκλητική συμπεριφορά του κ. Χρυσόστομου ή κ. Ηρόδοτου (όπως κι αν τον πείτε δεν έχει σημασία), το ρώτημα που εύλογα τίθεται είναι «ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Συνόδου;» Εκκλησία και Σύνοδος δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος ή δεν είναι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος. Ποιος είναι ο ρόλος των άλλων Συνοδικών; Μητροπολίτες, Επίσκοποι, Χωρεπίσκοποι και λοιποί δεν έχουν λόγο σε όσα βγαίνουν προς τα έξω; Ενστερνίζονται μήπως τα όσα κάνει και εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος; Αν ναι, τότε είναι συνένοχοι και η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου απευθύνεται και σε αυτούς. Αν όμως διαφωνούν (και είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τέτοιοι ιεράρχες), τότε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ή να τον βάλουν στη θέση του ή να τον στείλουν σπίτι του που θα ήταν και σωτήριο για τον τόπο.