Να αξιοποιηθεί το χρονικό κενό στο ΚυπριακόΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Το Κυπριακό µετά την τριµερή συνάντηση στο Βερολίνο οδηγείται σε µια «νεκρή» περίοδο και όπως φαίνεται εκ των πραγµάτων θα κρατήσει µέχρι την ερχόµενη άνοιξη. Οι επόµενοι τέσσερις περίπου µήνες, έχοντας χρονικό ορίζοντα τις εκλογές για τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον ερχόµενο Απρίλιο, είναι πολύ σηµαντικοί.

Στην τριµερή συνάντηση στο Βερολίνο επαναβεβαιώθηκε ότι δεν αλλάζει η βάση λύσης του Κυπριακού και οι δύο ηγέτες δεσµεύτηκαν ότι θα εργαστούν στη βάση λύσης ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας. Επαναβεβαιώθηκαν όλες οι συγκλίσεις στο Κυπριακό. Έχει διευκρινιστεί και το θέµα της πολιτικής ισότητας, ενώ στο τραπέζι των συνοµιλιών µένει και το πλαίσιο Γκουτέρες µε τα έξι σηµεία, τα οποία αγγίζουν και τα ανοιχτά θέµατα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. ∆εν πρέπει να αφήσουµε τη «φλόγα» που δηµιουργήθηκε µε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ να σβήσει. Χρειάζεται να την τροφοδοτήσουµε ώστε να κρατηθεί ζωντανή µέχρι τον ερχόµενο Απρίλιο.

Στους επόµενους λοιπόν πέντε µήνες θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα στοχεύουν στην ενηµέρωση της κοινωνίας των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να υπάρξουν κοινές δράσεις που θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες και θα αυξήσουν την εµπιστοσύνη µεταξύ τους. Γιατί ακόµη και λύση να συµφωνήσουµε, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία εµπιστοσύνη µεταξύ Ε/κ και Τ/κ θα αντιµετωπίσουµε προβλήµατα βιωσιµότητας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίµ Σιντίκ, κάλεσε τις δύο πλευρές να αναζωογονήσουν και να αξιοποιήσουν περισσότερο τις τεχνικές επιτροπές ώστε να δραστηριοποιηθούν και να προωθήσουν Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης. Η αναβάθµιση του ρόλου των τεχνικών επιτροπών είναι πολύ σηµαντική και αυτό αποδεικνύεται από το έργο που έχει να επιδείξει η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονοµιά, η οποία παρά τα προβλήµατα και τις δυσκολίες, εργάζεται και στέλνει µηνύµατα.

Εποµένως, µέσω των τεχνικών επιτροπών, αλλά και µέσω πρωτοβουλιών για επαφές και εµπλοκή των εγγυητριών δυνάµεων που έχουν τον δικό τους ρόλο να διαδραµατίσουν σε µια επικείµενη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, µπορούµε να αποτρέψουµε ένα επικίνδυνο «µούδιασµα» του Κυπριακού, ώστε τον ερχόµενο Απρίλιο να υπάρξει ώθηση και µε την αίσθηση του κατεπείγοντος να φθάσουµε στο ποθητό αποτέλεσµα.