Να διαβάσουν και τις πίσω σελίδες…

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Το κρατικό καταφύγιο για θύματα εμπορίας προσώπων επισκέφθηκε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων. Αν και φαίνεται να έχουν γίνει κάποια βήματα, εντούτοις χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα όταν οι διακινητές προσώπων όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές είναι ένα βήμα μπροστά.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία επεσήμανε πως στα εύσημα που λαμβάνει η Κύπρος από διαφόρους διεθνείς οργανισμούς ή από τις εκθέσεις των ΗΠΑ «φαίνεται ότι οι αρμόδιοι διαβάζουν την πρώτη σελίδα», ενώ κανένας δεν διαβάζει και δεν αξιοποιεί τις επόμενες σελίδες που περιέχουν μέτρα και δράσεις. «Βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν», ενώ υπάρχει σύγχυση και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών, είπε η κα Κουκουμά ενώ σημείωσε ότι οι λειτουργοί είναι επιφορτισμένοι και με άλλα καθήκοντα.

Τώρα σε ό,τι αφορά την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων διεθνώς για το 2017 αυτό που σημειώνεται μεταξύ άλλων είναι πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. Ενδεικτική είναι δε η αναφορά πως: «Αν και η κυβέρνηση πληροί τα ελάχιστα πρότυπα δεν μείωσε τη διάρκεια των δικών και τα θύματα αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη».

Μάλιστα οι αργοί ρυθμοί που διεξάγονται οι δίκες και που χρειάζονται μέχρι κάποια υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήριο είναι καταλυτικός παράγοντας, αφού ένας αριθμός θυμάτων μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στο διάστημα που μεσολαβεί για διαφόρους λόγους εγκαταλείπει την Κύπρο με αποτέλεσμα να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας και στο τέλος της μέρας να χαθεί η υπόθεση.

Παράλληλα η έκθεση διαπιστώνει ότι οι επιθεωρητές του Γραφείου Εργασίας δεν διέθεταν πόρους και οι παρατηρητές ανέφεραν την ανάγκη για ανεξάρτητη αξιολόγηση των πολιτικών και προγραμμάτων κατά της εμπορίας ανθρώπων. Την ίδια ώρα, όπως πολύ ορθά επεσήμανε η κα Κουκουμά, υπόψιν πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται και οι εισηγήσεις οι οποίες μεταξύ άλλων καλούν τις κυπριακές Αρχές να διερευνούν έντονα, διώκουν και να καταδικάζουν τους διακινητές βάσει των σχετικών νομοθεσιών και να επιβάλλουν ισχυρές ποινές.

Να ταυτοποιούν δραστήρια θύματα μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των εργατών γης. Να περιορίσουν τις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες. Να ενισχύσουν την ικανότητα της επιθεώρησης εργασίας για τον εντοπισμό και την αναφορά των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας. Να αυξηθεί η πρόσβαση στην υποστήριξη, για τα θύματα που εντοπίστηκαν εκτός των ωρών λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης, γεγονός που εντοπίζουν στην πράξη και οι ΜΚΟ που έχουν να κάνουν με την εμπορία προσώπων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy