Να δουν τη Λεμεσό του σήμερα και όχι του 2027Ακούσαμε… και τι δεν ακούσαμε στη διάσκεψη Τύπου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα για να ανακοινωθούν οι σχεδιασμοί του Δήμου Λεμεσού για την επόμενη 7ετία.

Το Σχέδιο της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης, όπως αναφέρθηκε, θα προνοεί τη διάχυση της ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης, καθώς και στον ευρύτερο αστικό χώρο της Λεμεσού, με στόχο «το 2027 η Λεμεσός να είναι μία έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό της ρόλο» και θα έχει ως βασικούς άξονες τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες και να προδιαγράφει την ποιότητα ζωής του», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να καταστεί η Λεμεσός «μια πόλη κοινωνικά συνεκτική, που συμπαραστέκεται στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και με τις παρεμβάσεις της ενδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό».

Καλά και άγια όλα όσα ακούστηκαν και εξαγγέλθηκαν και κανένας δεν διαφωνεί ότι μια πόλη θα πρέπει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει για τη μελλοντική πορεία της. Στην περίπτωση όμως της Λεμεσού ο κόσμος έχει αρχίσει να τα ακούει όλα αυτά με πολύ σκεπτικισμό και έντονη αμφισβήτηση, με βάση τη σημερινή πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την πόλη. Και δυστυχώς, οι εμπειρίες και τα βιώματα των πολιτών τα τελευταία χρόνια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, μιλώντας με τον απλό κόσμο της Λεμεσού, ακούς παράπονα και εισπράττεις μόνο απογοήτευση και θυμό για τους σημερινούς δημοτικούς άρχοντες.
Και δεν μπορείς να αδικείς αυτό τον κόσμο όταν αναφέρεται σε θέματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς του, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το φυσικό περιβάλλον, η κοινωνική μέριμνα, τα ποικιλόμορφα παραβλήματα που ταλανίζουν ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης και πολλά άλλα τα οποία αντιπαρατάσσει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται στον μέγιστο βαθμό μέσα από πολιτικές και αποφάσεις του δήμου.

Ας καταλάβουν, λοιπόν, εκεί στο δήμο ότι οι πολίτες περιμένουν και απαιτούν έργα και πράξεις σήμερα που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους και όχι εξαγγελίες και σχέδια για το 2027…

Χρήστος Χαραλάμπους