Να κλείσει η πόρτα στη διχοτόμηση

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Να κλείσει η πόρτα στη διχοτόμηση

Αλίμονο! Υπήρχε περίπτωση να μην απορρίψει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα «πρόεδρος» Τατάρ; Κάτι τέτοιο θα ήταν ακύρωση του Ταγίπ-εφέντη και καταδίκη των τελευταίων προκλητικών ενεργειών του σε βάρος και των Τ/κ και των Ε/κ νόμιμων κατοίκων του νησιού. Θα ήταν «ευχάριστη έκπληξη» για τη διεθνή κοινότητα που αναμένει στη γωνία με τη μέθοδο μαστιγίου και καρότου να συνετίσει την Τουρκία και να την σύρει πραγματικά στην ΕΕ και στην… αγκαλιά του διεθνούς δικαίου!

Η Τουρκία και η λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα μετ’ επιτάσεως επιστρέφουν στη γλώσσα του παρελθόντος και των λεγόμενων «πραγματικοτήτων» και υποστηρίζουν ότι δεν θα υποκύψουν «σε καμία απειλή και εκβιασμό»… Υπονοώντας ασφαλώς ότι δεν τους πτοούν οι όποιες σκληρές κυρώσεις που πιθανολογείται ότι θα επιβληθούν, αλλά ούτε και ανησυχούν ότι η στάση τους δεν θα γίνει αρεστή στην κα Λουτ που φθάνει μεθαύριο στην Κύπρο…

Η εικόνα είναι καθ’ όλα αρνητική. Απογοητευτική. Ανησυχητική. Πολύ φοβούμαστε ότι η κα Λουτ θα έρθει και θα φύγει άπραγη. Για το Κραν Μοντανά ούτε κουβέντα από τουρκικής πλευράς. Σίγουρα ο χρόνος και το ρολόι δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω στον Ιούλη του 2017. Από την άλλη, υπάρχει ένα κεκτημένο στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και μέχρι το Κραν Μοντανά. Κεκτημένο, το οποίο κανένας δεν μπορεί να διαγράψει. Ακόμα και τούτη η Τουρκία, ακόμα και αυτός ο Ταγίπ Ερντογάν. Όποιος από όσους έχουν συμβάλει στην οικοδόμηση αυτού του κεκτημένου σέβεται τον εαυτό του, ασφαλώς δεν μπορεί να επιδείξει μια τέτοια αρνητική στάση και να καταστρέψει την όποια προοπτική. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει συμβάλει σ’ αυτό το κεκτημένο δύο φορές: Το 2004 όπου ο ίδιος ήταν παρών στο Μπούργκενστοκ και το 2017 διά του κ. Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά. Δύο φορές έδωσε την ελπίδα ότι επιτέλους ήλθε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό. Και το ερώτημα είναι αν θα καταστρέψει ό,τι έκτισε ή απλώς η τακτική που ακολουθεί είναι για να πάρει αυτό που θέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν αυτό που λένε κατ’ επανάληψη οι Τσαβούσογλου και Τατάρ για «πολιτική ισότητα ή κυριαρχική ισότητα» θα μεταφερθεί τελικά στο τραπέζι του διαλόγου, τότε το μπαλάκι θα βρεθεί καταφανώς στην ε/κ πλευρά. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση, ειλικρίνεια και αριστοτεχνία του κ. Αναστασιάδη να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα την πόρτα στη διχοτόμηση. Η ιστορία τον καλεί πραγματικά να δώσει ελπίδα στον τόπο και στο λαό μας. Να στείλει το μήνυμα ότι ναι, μπορούμε να ζήσουμε και να συνδημιουργήσουμε για αιώνες με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, ότι ναι μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους και την εξουσία και τα νοσοκομεία. Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε πατριώτες και αγαπούμε τη μικρή πατρίδα και όχι το μισό της… Ότι δεν κινούμαστε στις πολιτικές μας πράξεις από ιδιοτέλεια, αλλά από το δημόσιο συμφέρον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy