Να κτυπήσουμε τα κενά εφαρμογής και ελέγχων και όχι το ΓεΣΥ

22

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Άρχισαν να προκαλούν ερωτηματικά οι συνεχείς επιθέσεις που δέχεται το ΓεΣΥ από τις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Επιθέσεις που θα ήθελε να ακολουθήσει και ο ΔΗΣΥ, αλλά προφανώς ως κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται και έτσι επιλέγει τη σιωπή.
Οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ενοχλήθηκαν για τα επιπρόσθετα €70 εκ., τα οποία αφορούν εγγυήσεις των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΙΝ και ΟΑΥ.

Τι ήθελαν τα δύο κόμματα, να μην εγκριθούν τα €70 εκ. και να βρουν αφορμές οι ιδιωτικές κλινικές για να μην ενταχθούν στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ; Έχει, βέβαια, ξεκαθαριστεί ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν εάν και εφόσον χρειαστούν. Το Κράτος θα επιχορηγεί τα «ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», υποστήριξαν οι κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι ιατρικές πράξεις και οι πληρωμές θα καθοριστούν στα πλαίσια της συμφωνίας με κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Μας είπαν επίσης οι κ. Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος ότι ελλείμματα και επιχορηγήσεις δίνονται στον ΟΚΥπΥ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Κι εδώ έχουν άδικο. Έχει αποφασιστεί να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια για τα επόμενα πέντε μόνο χρόνια ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στον ανταγωνισμό.

Βέβαια, πέραν των προθέσεων και των ελατηρίων των κ. Αβέρωφ, Νικόλα και Σιζόπουλου, προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η αυτονόμηση των νοσοκομείων έχει καθυστερήσει και πρέπει τάχιστα να προχωρήσει. Προβλήματα υπάρχουν και με την κατάχρηση του συστήματος από τους συμβεβλημένους ιατρούς. Απαιτούνται να συσταθούν και να λειτουργήσουν αυστηρά οι μηχανισμοί ελέγχου και αυτοελέγχου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον κρατικό τομέα.

Υπάρχει, λοιπόν, δρόμος για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του ΓεΣΥ. Είμαστε ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Εκείνοι που πραγματικά θέλουν να επιτύχει το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ –δεν θα το επιτύχουν με επιθέσεις, εκτός και αν θέλουν την κατάρρευσή του για να δικαιωθούν– οφείλουν να εντοπίζουν τα προβλήματα, να ασκούν εποικοδομητική κριτική και να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.

Στόχος ένα νοικοκυρεμένο σύστημα υγείας, όπου τα χρήματα που θα επενδύονται και θα ξοδεύονται στο χώρο της υγείας να έχουν το ανάλογο αντίκρισμα με την παροχή αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες.