Να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία για το Κυπριακό

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η γενική διαπίστωση είναι ότι η υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό δεν θα παραμείνει για πάντα στην παρούσα της φάση. Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη άρχισε να κερδίζει έδαφος η ιδέα για συρρίκνωση ή/και αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αλλά και εντός Κύπρου αλλάζουν τα δεδομένα. Η τ/κ κοινότητα βρίσκεται στον κλοιό της Άγκυρας, ενώ και στην ε/κ κοινότητα οι γενιές αλλάζουν και φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο όσοι έζησαν τις εποχές της συμβίωσης. Τουτέστιν όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο οδηγούμαστε στη διχοτόμηση, η οποία στην πράξη σημαίνει μετατροπή της Πράσινης Γραμμής σε σύνορα με την Τουρκία, παραμονή όλων των κατοχικών στρατευμάτων και ενδεχόμενη αύξησή τους. παραμονή όλων των εποίκων και ενδεχόμενη αύξηση τους κτλ.

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα φέρει προσχέδιο με τους όρους αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης. Η ευθύνη των ηγετών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί είναι να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά και στη Νέα Υόρκη.

Γιατί αν κλείσει και αυτό το παράθυρο μπαίνουμε πλέον σε κινούμενη άμμο. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Όπως δεν είναι το ίδιο σήμερα, σε σύγκριση με την εποχή πριν το Κραν Μοντανά. Γιατί μπορεί να συνηθίσαμε να χαρακτηρίζουμε την κατάσταση του Κυπριακού ως στάτους κβο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Άλλωστε μετά το Κραν Μοντανά τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν δημόσια λόγο για νέες ιδέες, χωρίς να ξεκαθαρίζουν προς ποια κατεύθυνση κινούνται.

Τουλάχιστον ο Αναστασιάδης, γιατί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πολλές φορές ότι κατά την άποψη της Τουρκίας η προσπάθεια για λύση ομοσπονδίας απέτυχε και ότι πρέπει να κινηθούμε προς άλλες κατευθύνσεις όπως η χαλαρή ομοσπονδία, για την οποία έκανε αναφορά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ή/και τα δύο κράτη.

Η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε μία από τις εξής δύο επιλογές: Είτε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και θα κρατηθεί η ελπίδα για λύση του Κυπριακού είτε θα οδηγηθούμε στην πόρτα της διχοτόμησης.
Η επιλογή ανήκει στους δύο ηγέτες, οι οποίοι είτε θα γραφτούν στην ιστορία ως αυτοί που έλυσαν το Κυπριακό είτε ως αυτοί που οδήγησαν την Κύπρο στην οριστική διχοτόμηση.

Από την άλλη βέβαια οι επιπτώσεις της όποιας εξέλιξης θα έχουν αντανάκλαση στην κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαίτερα στους νεαρότερους σε ηλικία, οι οποίοι θα κληθούν να ζήσουν στη νέα πραγματικότητα η οποία θα δημιουργηθεί: Είτε σε μια Κύπρο επανενωμένη κι ευημερούσα είτε σε μια Κύπρο διχασμένη και γεμάτη ανισότητες και αδικίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy