Να παραιτηθούν… δεν κάλυψαν το πλαφόν των 700 διαβατηρίων!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Με το σκάνδαλο και των «χρυσών» διαβατηρίων η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ απώλεσε κάθε ίχνος ψυχραιμίας, αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αντί να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, όπως αυτές πηγάζουν από τα όσα μέχρι σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, εξαπολύοντας ανοίκειες επιθέσεις εναντίον του ΑΚΕΛ, επειδή ζητά πλήρη διερεύνηση.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και δεν την παίρνει πλέον να επιρρίπτει ευθύνες στους προηγούμενους. Για εφτάμισι και πλέον χρόνια διαχειρίζονται το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Εάν υπάρχουν κενά, αδυναμίες και κατάχρηση είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Ευθύνη που μεγεθύνεται και λόγω του ότι με δικές τους τροποποιήσεις ξεχείλωσαν το πρόγραμμα αντί να το κάνουν πιο αυστηρό. Έχουν παραχωρήσει πέραν των 4.000 κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους ολιγάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες, ανάμεσά τους και απατεώνες.

Η Κομισιόν επανειλημμένα υπέδειξε στην Κυβέρνηση ότι η στημένη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων θα πρέπει να τερματιστεί. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Στις 10 Ιουνίου 2020 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέους Κανονισμούς, με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να δηλώνει ότι «το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και παραμένει το πλαφόν για παραχώρηση 700 διαβατηρίων ετησίως». Α

κόμη και μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Al Jazeera ο κ. Νουρής στις 26 Αυγούστου, δίνοντας συνέντευξη μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα παύσης ή αναστολής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος». Περιφρονώντας τις υποδείξεις της Κομισιόν, ο κ. Νουρής δήλωνε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, αποφασίζουμε εμείς και έχουμε συνεκτιμήσει ότι η λειτουργία του προγράμματος είναι εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα σε πολλούς τομείς». Ο κ. Νουρής μίλησε επίσης για «κακοήθειες», για ένα «ανταγωνιστικό πρόγραμμα» το οποίο ζηλεύουν, ότι η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ πολιτικών αντιπαραθέσεων κάποιων άλλων χωρών και ότι «υπάρχει μια κατευθυνόμενη προσπάθεια να πληγεί τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η οικονομία της χώρας».

Με τα όσα, λοιπόν, έχουν ακολουθήσει και έπονται και άλλα, δεν χρειάζονται ούτε ερευνητικές επιτροπές, ούτε σε βάθος έρευνα για να αναλάβει τόσο ο κ. Νουρής όσο και όσοι είχαν την ευθύνη του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως διαμορφώθηκε και όπως λειτουργούσε επί διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, την πολιτική τους ευθύνη και να παραιτηθούν.