Να παραμείνουμε ενωμένοι! Διακυβεύονται πολλά…

48

Του Γιάννη Κακαρή

Η σαρανταοκτάωρη απεργία των εκπαιδευτικών ξεκινά από σήμερα, με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν την προστασία του δημόσιου σχολείου, την ποιοτική και ουσιαστική του αναβάθμιση και την υπεράσπιση του δικαιώματος ελεύθερου συνδικαλισμού.

Αυτή η ανάγκη γεννήθηκε εξαιτίας της παραβίασης του θεσμοθετημένου δημοκρατικού διαλόγου από πλευράς της κυβέρνησης, της εξαπάτησής τους από την κυβέρνηση και για τον μη επαναδιορισμό εκπαιδευτικών οι οποίοι, λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων, μένουν άνεργοι μετά από χρόνια στην εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και μέρες να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα εξέταζε το γεγονός να λάβει μέτρα ενάντια στην απεργία, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσουν να επιστρατεύσουν συνταξιούχους ή αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Απεργοσπάστες δηλαδή.

Εδώ να σημειώσουμε ότι απεργοσπάστης είναι εκείνος που αντί να απεργεί συνεχίζει να εργάζεται ή προσφέρεται να εργαστεί προς αντικατάσταση των απεργών και πως κατά τη συλλογική συνείδηση, απεργοσπάστης είναι αυτός που όταν οι συνάδελφοί του αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι, εκείνος υπηρετώντας και γλείφοντας χυδαία το αφεντικό του, τους μαχαιρώνει πισώπλατα.

Η τακτική της απεργοσπασίας, προσπάθησε να εφαρμοστεί και κατά την απεργία των λεωφορειούχων ενώ όπως οι κυβερνώντες δήλωσαν κατά καιρούς, είναι στρατηγικός τους στόχος η ποινικοποίηση της απεργίας.

Ευτυχώς όμως για το σύνολο των εργαζομένων και για το κεκτημένο του δικαιώματος στην απεργία, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της δημοτικής εκπαίδευσης, οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αρνούνται να συμμετέχουν σε απεργοσπασία και υποστηρίζουν την απεργία των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Αυτό το γεγονός, σε συνάρτηση με την ξεκάθαρη θέση των εκπαιδευτικών ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιστρατεύσει απεργοσπάστες, θα προσφύγουν σε κυπριακά δικαστήρια και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, οδήγησε την κυβέρνηση στο να μην προχωρήσει στο σπάσιμο της απεργίας.

Ωστόσο ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι από πλευράς κυβέρνησης εξετάζονται όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών στη μόρφωση.

Μια δήλωση η οποία κάνει και το ποικιλόχρωμο ερίφιο να ξεσπά σε γέλωτα, αφού την ίδια ώρα ακατάλληλα λεωφορεία μεταφέρουν μαθητές σε ακατάλληλες σχολικές μονάδες και το κονδύλι στήριξης των φοιτητών μειώνεται.

Όπως και να έχει, πρέπει όλοι να δείξουμε υπομονή και επιμονή.

Γιατί αυτά που σήμερα ακόμα κρατάμε τα πήραμε με τους αγώνες των προηγούμενων.

Άλλωστε καταλαβαίνετε τι μας περιμένει χωρίς την απεργία.