Να πει ο Πρόεδρος ευθαρσώς εάν αναζητεί λύση πέραν της ΔΔΟ

54

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Εκείνος που χειρίζεται το Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι χειρισμοί του υπόκεινται σε κριτική και μάλιστα αυστηρή κριτική γιατί μιλάμε για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Μπορεί να ενοχλείται ο κ. Αναστασιάδης ότι του ασκείται κριτική από το ΑΚΕΛ για τις παλινδρομήσεις και τους ολέθριους χειρισμούς του στο Κυπριακό, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα αντί απαντήσεων να εξαπολύει ύβρεις σε βάρος του ΑΚΕΛ.

Είναι το ολιγότερο πολιτικά ανήθικο να λέει ο Πρόεδρος ότι υπάρχουν ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις, εννοώντας το ΑΚΕΛ, οι οποίες συμφωνούν με τις θέσεις της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι συνειδητή διαστρέβλωση, η οποία τορπιλίζει κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Το ΑΚΕΛ το είπε και το λέει καθημερινά -κωφεύει ο Πρόεδρος- ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη την φέρει η Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις δικές του ευθύνες και από το γεγονός ότι σηκώθηκε και έφυγε από το Κραν Μοντανά, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την Τουρκία, η οποία βρέθηκε στη γωνιά και καλείτο να τοποθετηθεί για τα σημαντικά θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ και όχι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ που έγραψε στην έκθεσή του για θετική στάση της Τουρκίας και ότι χάθηκε μια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά.

Είναι οι χειρισμοί Αναστασιάδη που άφησαν την Τουρκία στο απυρόβλητο -ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν χρειάστηκε να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας. Ο κ. Αναστασιάδης ενήργησε τον Ιούλιο του 2017 όχι στη βάση του εθνικού μας συμφέροντος, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018. Το ίδιο είχε κάνει ο κ. Αναστασιάδης και στις προεδρικές εκλογές του 2013, αναθεματίζοντας τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Το ίδιο κάνει και τώρα, έχοντας έγνοια για τις Ευρωεκλογές.

Θυσιάζει χάριν της εξουσίας κάθε προοπτική για λύση και επανένωση του τόπου μας. Μας είπε ο κ. Αναστασιάδης ότι «είναι καλό να ακούμε τις θέσεις της Τουρκίας και των Τ/κ και αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους ας το πουν ευθαρσώς». Καλείται λοιπόν ο Πρόεδρος να μας πει ευθαρσώς αν συμφωνεί με την τουρκική πλευρά που μιλά για επανατοποθέτηση του Κυπριακού και για δύο κράτη που θα ζουν πλάι – πλάι και για διχοτόμηση.