Να βλέπουμε πίσω από την κουρτίνα…

Της
Έλπις Γεωργίου

 

Πέρασε μια εβδομάδα από τη λεγόμενη Black Friday και ακόμη ακούω συζητήσεις για τη συγκεκριμένη μέρα. Συζητήσεις από ανθρώπους που λένε ότι ξεγελάστηκαν, αφού οι εκπτώσεις δεν ήταν και τόσο black… αλλά και από ανθρώπους που λένε ότι βρήκαν φθηνές ηλεκτρονικές συσκευές, τις οποίες αγόρασαν χωρίς να τις έχουν ανάγκη! Λοιπόν αυτό που θα ήθελα να θίξω μέσα από αυτές τις γραμμές δεν είναι οι εκπτώσεις, ούτε αν πήγε καλά η αγορά,  ούτε την κοροϊδία ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά στα είδη ένδυσης τα οποία πωλούσαν ακριβότερα σε σχέση με πριν, αφού έβαλαν ψεύτικη αρχική τιμή. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι στην Ελλάδα το 83,5% των προϊόντων διατέθηκε στην ίδια τιμή πριν από την Black Friday, ενώ υπήρχε και ένα 1,5% που πωλήθηκε ακριβότερα την ημέρα εκείνη. Ας σημειώσουμε και το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι προσέτρεξαν στα καταστήματα για να αναπαραστήσουν εικόνες που βλέπουμε στην Αμερική! Κόσμος να περιμένει ώρες έξω από τα καταστήματα και με το άνοιγμά τους να ξεχύνονται μέσα ουρλιάζοντας λες και τους έπιασε υστερία! Ας μου επιτραπεί λοιπόν όλα αυτά να τα προσπεράσω και να σας ενημερώσω για κάτι που ίσως δεν το ξέρετε. Και έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των εργαζομένων ανά το παγκόσμιο, με αφορμή την Black Friday, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατεβαίνουν σε απεργίες.

Φέτος εκατοντάδες εργαζόμενοι στη γιγάντια αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon έκαναν απεργία στη Γερμανία με την ευκαιρία της Black Friday, ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η απεργία οργανώθηκε από το συνδικάτο Verdi. «Η δουλειά τους δεν μπορεί να αμείβεται με γελοία ποσά», κατήγγειλε το Verdi σε ανακοίνωσή του, ζητώντας να υπογραφεί συλλογική σύμβαση που να εγγυάται «έναν αξιοπρεπή μισθό και ποιοτικές και υγιείς θέσεις απασχόλησης».

Επίσης το 2018 οι εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Amazon στην Ισπανία προχώρησαν σε απεργία. Σύμφωνα με συνδικάτα, στην κινητοποίηση συμμετείχε το 85-90% του προσωπικού. Η Amazon Spain ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και ότι η πλειονότητα των εργαζομένων διεκπεραιώνει τις παραγγελίες.

Εξάλλου το 2017 εργαζόμενοι της εταιρείας Amazon στην Ιταλία και τη Γερμανία προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους, με την ευκαιρία της Black Friday. «Είναι η καλύτερη ημέρα για να ακουστούμε και να ασκήσουμε πιέσεις στον εργοδότη μας που μας αγνοεί εδώ και χρόνια, ενώ τα προβλήματα των υπαλλήλων, κυρίως τα προβλήματα υγείας, επανέρχονται διαρκώς στη Γερμανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Αυτά! Για να γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει τεράστια εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων ειδικά για τη μέρα που εκατομμύρια άνθρωποι τρέχουν χαρούμενοι μέσα στα καταστήματα!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy