Να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος

224

Της Νίκης Κουλέρμου

Έμμεσα ή άμεσα και με οποιαδήποτε αφορμή ο διεθνής παράγοντας δακτυλοδείχνει την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να είναι ή να δείχνει «κουμπωμένη». Αποφεύγει να δηλώσει ευθαρσώς ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από κει που έμειναν, όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του στις 28 Σεπτεμβρίου.

Επιμένουμε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει διευκρινίσει επισήμως τη θέση της για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες. Ο κ. Μαυρογιάννης, από τη μια, δήλωσε (ΡΙΚ, 9/2/2018) ότι «η ε/κ πλευρά αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία (στην ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών) θα είναι πιο κοντά σ’ αυτή του Κραν Μοντανά, παρά το παραδοσιακό μοντέλο της εβδομαδιαίας συνάντησης των δύο ηγετών…» Από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θα ακολουθήσει άλλη μεθοδολογία: Έτοιμος να παρακαθίσει στις συνομιλίες για τις εσωτερικές πτυχές και αφού γίνει καλή προετοιμασία για τις πτυχές των εγγυήσεων, ασφάλειας, επεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικού στρατού.

Πλην όμως το έγγραφο Γκουτέρες αναφέρεται ενοποιημένα στα έξι κεφάλαια και μια βδομάδα μετά τις εκλογές (11/2/2018) η φιλοκυβερνητική «Αλήθεια» το δημοσίευσε αυτούσιο, δίπλα από ανάλυση «ειδικού συνεργάτη» της, ο οποίος παρέπεμπε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με την οποία: Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαίωνε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών «να βοηθήσουν τα μέρη εάν αποφασίσουν από κοινού να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία με την απαραίτητη πολιτική βούληση, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη στρατηγική συμφωνία που αναδύθηκε στο Κραν Μοντανά».

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να διευκρινίσει ο Πρόεδρος είναι ακριβώς η ευθυγράμμιση ή όχι του οδικού χάρτη που ο ίδιος προτείνει για επανέναρξη των συνομιλιών με εκείνα τα οποία υποδεικνύει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αν δεν υπάρχει αυτή η ευθυγράμμιση, τότε σίγουρα και εύκολα η τ/κ πλευρά «νομιμοποιείται» να διαφύγει των παραινέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και των όσων επιτεύχθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών. Και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επιθυμητό, όπως αντιλαμβανόμαστε.

Ήδη η Τουρκία προετοιμάζει μια νέα κατάσταση πραγμάτων, ώστε η ίδια να επιβάλει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ένας τρόπος για να μην υποκύψει η ε/κ σ’ αυτό τον εκβιασμό, ένας ασφαλής τρόπος, είναι πρώτοι και δημόσια, κατά τη δική μας ταπεινή άποψη, να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να συνεχίσουμε από κει που μείναμε και σύμφωνα με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ!

Κάτι τέτοιο θα στρίμωχνε την Τουρκία στο δρόμο που πλαισίου Γκουτέρες, που όλοι παραδέχονται ότι για πρώτη φορά στέλλει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του ’60 στο πυρ το εξώτερον. Και θα βοηθούσαν και τη διεθνή κοινότητα να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία, που εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στην κυπριακή ΑΟΖ ως πειρατής και μάλιστα στο όνομα των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Η χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην εκτρωματική συμπεριφορά της Τουρκίας θα έπρεπε να μας είχε ήδη προβληματίσει.