Ναι, η κρίση ήταν ευκαιρία! Για ποιους όμως;

Του Γιάννη Κακαρή

«Η κρίση είναι ευκαιρία», μας έλεγαν διάφοροι, κυρίως νεοφιλελεύθεροι, για να μας πείσουν για την αναγκαιότητα καθόδου της Τρόϊκας. «Η κρίση είναι ευκαιρία», μας έλεγαν, νομίζοντας ότι θα μας πείσουν ότι αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν ήταν για το καλό μας. Επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι η συρρίκνωση των μισθών, των εργασιακών οφελημάτων, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών ήταν για το καλό μας.

Όμως ας μην είμαστε «μονοκούτουλλοι», όπως συνηθίζεται να λέγεται από διάφορους, τάχα ανοιχτόμυαλους. Ας «βγάλουμε τις παρωπίδες» σύμφωνα με την καραμέλα που κατέληξε μάστιγα στις μέρες μας και να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Τα πάντα αντικατοπτρίζονται κοινωνικά, ωστόσο ας μείνουμε στα βασικά και καθημερινά. Εργασία και στέγη.

Σύμφωνα με φρέσκα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2017 το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24, οι οποίοι ενώ εργάζονταν βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας λόγω χαμηλών μισθών, εκτοξεύθηκε στο 13,7% σε σύγκριση με 10,2% το 2016. Μάλιστα η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού των νέων που ενώ εργάζονται, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Με βάση άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 51 χιλιάδες νέοι στην Κύπρο ηλικίας 16-29 ετών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Μάλιστα, το 76,7% αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους, αφού δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα για να μετακομίσουν σε δική τους κατοικία.

Και πάλι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2016 οι μισθοί μεταβλήθηκαν μόλις 0,3%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2015. Το 2017 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,5% και τα ενοίκια επιπλέον 4,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά το 2018 οι μισθοί μεταβλήθηκαν 2%, ενώ οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύθηκαν κατά 17,8%.

Επίσης, με βάση στοιχεία της ΣΕΚ το 2011 οι απολαβές των μισθωτών αποτελούσαν το 48,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ το 2017 μειώθηκαν στο 43,6%. Δηλαδή την ίδια ώρα που η Κύπρος καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος φτάνει το 4%, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 4,5%. Την ίδια ώρα που οι μισθοί έπεσαν κατακόρυφα, το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 18,6% του ΑΕΠ το 2011, σε 21.4% το 2017.

Επομένως η απάντηση είναι «Ναι». Η κρίση όντως αποτέλεσε ευκαιρία. Ευκαιρία καταπάτησης των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ευκαιρία εκμετάλλευσης και αύξησης των κερδών για το κεφάλαιο. Τόσο απλά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy