Ναι σε άτυπη πενταµερή «καλά προετοιµασµένη»

219
Secretary General Antonio Guterres meeting with Greek Community leader H. E. Nicos Anastasiades and Turkish Community leader H.E. Mustafa Akinci. The Secretary General read statement after the meeting.

ΑΚΕΛ: Καλή προετοιμασία και πραγματική βούληση να επιδείξει ο Πρόεδρος

Σπάζει ο πάγος; Διαρρηγνύεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό; Αυτό είναι τώρα το ερωτηματικό, αλλά και η ελπίδα μετά την ικανοποίηση που εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ’ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Προδρόμου, δήλωσε ότι με την πρότασή του για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Ακιντζί υιοθετεί εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών». Στη δήλωση αναφέρεται ότι «επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει βεβαίως ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Την πρόθεση του Προέδρου να συγχρωτιστεί με τον κ. Ακιντζί στην πρότασή του, χαιρέτισαν χθες με ανακοινώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Στόχος αυτής της διάσκεψης θα πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ», σημειώνει ο Στέφανος Στεφάνου. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία με πραγματική βούληση να προχωρήσουν τα πράγματα μέχρι τέλους. Δηλαδή, να επιτευχθεί συμφωνία που να οδηγεί σε λύση αρχών στο Κυπριακό, εφόσον βέβαια υπάρχει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, τα πράγματα θα καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα και δύσκολα, προειδοποιεί.

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Νεοφύτου, υποστήριξε ότι «αυτή η άτυπη συνάντηση που ήταν και θέση της δικής μας πλευράς, υπό τον ΓΓ, μπορεί να βοηθήσει στο να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για το εθνικό μας ζήτημα». Εύχεται δε να ανταποκριθεί και η Τουρκία, «μέσα από το πλαίσιο το καθορισμένο από τα ψηφίσματα των ΗΕ, της ΔΔΟ και σίγουρα και εντός των παραμέτρων όπως έχουν κατατεθεί στο Κραν Μοντανά από τον ΓΓ των ΗΕ».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μιλά για παγίδα της Τουρκίας και καλεί την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρασυρθούν σε μια επικίνδυνη διαδικασία. «Η θέση μας είναι ότι μια ακόμα μη επαρκώς προετοιμασμένη πενταμερής διάσκεψη -ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες- δεν θα προσθέσει κάτι το θετικό στο Κυπριακό», αναφέρει.

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι η όποια διάσκεψη μπορεί να γίνει μόνο και όταν σταματήσουν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, τονίζει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην οδηγηθούμε βεβιασμένα σε μια νέα (άτυπη) διάσκεψη, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, με τον κίνδυνο να οδηγηθούμε και πάλι σε αδιέξοδο.

«Στον Ακιντζί η μπάλα για συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη»

Η Λευκωσία αναμένει από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να τοποθετηθεί κατά πόσο είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να συζητήσουν την πρόταση για άτυπη πενταμερή συνάντηση.

Επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι μετά από τη δημόσια τοποθέτηση σε σχέση με την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, επαφίεται πλέον στον Τ/κ ηγέτη να κάνει την επόμενη κίνηση.

«Θα πρέπει να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο» ο κ. Ακιντζί, κατά πόσο είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε η πηγή, ενώ είπε ότι αναλόγως των εξελίξεων, θα διαφανεί κατά πόσο ο Τ/κ ηγέτης ενεργεί μόνος ή σε συνεννόηση με την Άγκυρα.

Αν πρόκειται για δήλωση προθέσεων του Τ/κ ηγέτη «απλώς θα μείνει η μπάλα πάνω του», εκτίμησε η ίδια πηγή.

Αναλόγως της απάντησης του κ. Ακιντζί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση και με την έλευση της κ. Λουτ στην Κύπρο, με την κυβερνητική πηγή να διευκρινίζει ότι για την ε/κ πλευρά ισχύει η συνεννόηση της 12ης Ιουλίου, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκφράσει τηλεφωνικά στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.