«Ναι» στο ΓεΣΥ είπαν οι φαρμακοποιοί

163

Επιπλέον οικονομικά κίνητρα έδωσε ο ΟΑΥ για τα φαρμακεία

«Ναι» στην ένταξή τους στο ΓεΣΥ αποφάσισαν πλειοψηφικά χθες οι φαρμακοποιοί. Συγκεκριμένα η πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) τέθηκε προς ψήφιση ενώπιον των μελών του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε έκτακτη
γενική συνέλευση, με το αποτέλεσμα να γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της ένταξης στο Σύστημα.

Αν και το κλίμα ήταν έντονο αφού αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων,
εντούτοις επικράτησε το «Ναι» με 165 ψήφους σε σχέση με το «Όχι» που εξασφάλισε 139 ψήφους. Την απόφαση χαιρέτισε και ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter. «Χαιρετίζω την απόφαση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγουενός σημαντικού πυλώνα στην εφαρμογη του ΓεΣΥ για συμμετοχή τους στην πιο σημαντική μεταρρύθμιση.

Δείχνουν το δρόμο οι φαρμακοποιοί – Εντάσσονται στο ΓεΣΥ».Πάντως μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακοποιών που κράτησαν πέραν των πέντε μηνών, οι περισσότερες από τις αντιπροτάσεις του Συλλόγου ικανοποιήθηκαν από τον ΟΑΥ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.Ενώ η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Κίνητρα €25.000 για φαρμακοποιούς που θα λειτουργήσουν φαρμακεία σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές. Επιπλέον της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν κατά τη διάρκεια των εφημεριών και των διανυκτερεύσεών τους οι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν συγκεκριμένα ποσά ως επιπρόσθετη αμοιβή ανάλογα με το αν θα εργάζονταβραδινές ώρες, Σάββατα ή Κυριακές και αργίες.

Συγκεκριμένα για αργίες και Κυριακές θα λαμβάνουν 200 ευρώ, για τα Σάββατα 100 και για τις βραδινές ώρες 75 ευρώ. Εισαγωγή νέου τρόπου αμοιβής η πληρωμή θα γίνεται βάσει ποσοστού επιπλέον της αξίας του φαρμάκου.
(Δηλαδή για κάθε συσκευασία που θα χορηγούν θα αμείβονται γύρω στο €1,8 ευρώ και επιπλέον 4% της αξίας του φαρμάκου).

Σε όλες τις εκτός ΓεΣΥ συνταγές οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να λαμβάνουν το τέλος του €1 που και σήμερα ισχύει. Για
την εκτέλεση εκτός ΓεΣΥ συνταγών μετά τις 10 το βράδυ ο φαρμακοποιός θα δικαιούται να χρεώσει μέχρι και €5 για την εκτέλεση της κάθε συνταγής.

Στους φαρμακοποιούς παραχωρείται επίσης εγγύηση στην τιμή μονάδας, βάσει της οποίας θα αποζημιώνονται. Οι πληρωμές των φαρμακοποιών από τον ΟΑΥ θα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ο ΟΑΥ θα συμβληθεί μόνο με όσα φαρμακεία επιδείξουν ενδιαφέρον εντός τριών μηνών. Στη συνέχεια η σύμβαση με τα φαρμακεία θα περιοριστεί στη βάση αναγκών μετά από διαβούλευση με τον Σύλλογο των φαρμακοποιών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το αίτημα των φαρμακοποιών για εμβολιασμούς για το οποίο υπεύθυνο να αποφασίσει είναι το
Υπουργείο Υγείας.Ακόμη να σημειώσουμε πως οι φαρμακοποιοί ζητούν όλα αυτά να καταγραφούκάτω και να αποτελέσουν το περιεχόμενο Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των πλευρών ώστε να κατοχυρωθούν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Ελένη Κωνσταντίνου

Μας έχεις Like στο Facebook ;