Νέα διερευνητική προσπάθεια από τη Λουτ

175
ΔΕΙΠΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή 4 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. © GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

Θα έχει σαφή χρονικό ορίζοντα, υποδεικνύει στην έκθεσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ζωντανές εκτιμά ότι παραμένουν οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ. Γκουτέρες σημειώνει επίσης «ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας». Προσθέτει επίσης «την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo -όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού- δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνο ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα».

Ο κ. Γκουτέρες αναγνωρίζει επίσης «ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα προσπάθεια». Ωστόσο, πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναθέσει στην κα Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος». Καταλήγοντας, ο ΓΓ προτρέπει τα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους βοηθώντας τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν το στόχο μιας βιώσιμης λύσης.

«Από αυτή την άποψη, πιστεύω βαθιά στη ζωτικότητα, την ενέργεια και τη δύναμη του πληθυσμού της νήσου, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των γυναικών και της νεολαίας, και προτρέπω τη μεγαλύτερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης για να αναλάβουν τα βήματα που θα απαιτήσει μια τέτοια λύση. Ελπίζω ότι αυτές οι συζητήσεις θα μπορέσουν να οδηγήσουν και πάλι στην πλήρη ανάπτυξη των καλών μου υπηρεσιών σε ό,τι μπορεί να αποδειχθεί μια διαρκής επίλυση του κυπριακού ζητήματος», επισημαίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του.